Това става в разгара на дебатите за необходимостта да се инсталират повече подобни устройства по летищата из целия свят, като мярка срещу тероризма.

Продажбата ще стане на търг, съобщение за който ще бъде публикувано на 15 януари в Официалния бюлетин на ЕС. Участниците могат да подават документи за него до края на днешния ден.

Няколко страни членки на ЕС, сред които Великобритания, вече обявиха, че ще инсталират още повече подобни скенери по летищата си след опита за атентат срещу американски самолет на Коледа. Тогава атентаторът е бил проверен на летището в Амстердам, но не е преминал през скенер за цяло тяло и така е успял да качи взривно вещество в самолета.

Скенерите на ЕП са на обща стойност 720 000 евро. Те са били купени през 2002 г., след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г., но никога не са влезли в употреба. Устройствата сега залежават в мазетата на сградите на ЕП в Страсбург, Брюксел и Люксембург. За тяхното съществуване беше забравено до декември 2008 г., когато евродепутати се сетиха за тях.

Скенерите така и не са били използвани, защото множество европарламентаристи не крият резервите си към тях и смятат, че тези уреди накърняват правото на личен живот на пътниците, защото при проверките с тях могат да се видят дори най-интимните части на проверяваните хора. През октомври 2008 г. ЕП поиска от Брюксел да направи изследване относно икономическото и етичното въздействие на този вид скенери, както и относно тяхното влияние върху човешкото здраве.

Въпросът с тези "недискретни" скенери обаче все още не поражда единодушно мнение сред страните от ЕС. Френски законодатели дискутираха скенерите през 2008 г., но идеята за въвеждането им бе изоставена поради опасения, че се нарушава личното пространство на хората. Сега обаче президентът Никола Саркози разпореди да се проучи възможната употреба на такива скенери на френски летища.

Междувременно канадският министър на транспорта Джон Беърд заяви, че до края на януари Канада ще инсталира по летищата си първите скенери, даващи изображение на цялото тяло, предаде Асошиейтед прес. Канада е купила вече 44 такива скенера. Първите 12 ще бъдат инсталирани и приведени в действие по-късно този месец. Останалите ще започнат да работят през пролетта, уточни министърът.