С решението, взето вчера след целодневно заседание в Детройт, се слага край на продължила година несигурност за съдбата на изпадналия в затруднения Опел и другата дъщерна компания на "Дженерал мотърс" - британската "Воксхол", отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
В най-скоро време "Дженерал мотърс" ще представи на германското правителство план за преструктуриране на "Опел", заяви главният изпълнителен директор на американския гигант Фриц Хендерсън.
Компанията майка предприема тази стъпка въпреки постигнатото вчера от профсъюзите в "Опел" споразумение с "Магна" за съкращаване на разходите с 390 милиона долара чрез намаляване на заплатите на работниците в германския автомобилостроител, допълва АП.
Обсъждайки вариантите за бъдещето на "Опел", "Дженерал мотърс" изчисли по-рано, че преструктурирането на автоконцерна ще възлиза на около 3 милиарда евро, припомня ИТАР-ТАСС.
В първата си реакция германското правителство изрази съжаление за решението на "Дженерал мотърс" да не продава “Опел“. Така се прекъсва един процес за привличането на инвестиции, който вече 6 месеца се води много интензивно, заяви правителственият говорител Улрих Вилхелм, цитиран от световните агенции, на които се позова КРОСС.
Още по-остро реагира Роланд Кох, министър-председател на провинция Хесен, където се намира основният завод на "Опел" в Рюселсхайм. Видимо ядосан той призова американския концерн от Детройт да върне до края на ноември получения спасителен кредит от Германия.