Това твърди шефът на отдела по имунизациите в британското здравно министерство д-р Дейвид Салисбъри в онлайн кореспонденция в сайт за бременни и майки на Острова, цитиран от в. "Дейли телеграф" и vesti.bg.
Според специалиста бременните жени са много по-застрашени от новия грипен вирус А (H1N1).
Статистика на Световната здравна организация сочи, че между 7 и 10% от пациентите с тази диагноза в болниците са жени между трети и девети месец на бременността си. 5 до 30% от смъртните случаи заради болестта са при бременни жени или жени, които наскоро са родили.
В България едната от общо три жертви на грипа е именно бременна в петия месец 30-годишна жена. Друга 36-годишна пък е настанена на командно дишане с опасност за живота в бургаската болница, въпреки че по последни данни в състоянието има подобрение и плодът не е увреден от медикаментозното лечение.
Според доклад, публикуван в медицинския журнал "Лансет" и базиран на данни от САЩ, е четири пъти по-вероятно (в сравнение с останалото население) в болница със свински грип да постъпят бременни жени. Въпреки че ваксини върху тях не могат да се изпробват, опити с бременни животни показват, че няма място за притеснение, уверява още британският специалист. Д-р Салисбъри казва, че опитите показват, че ако ваксината срещу обикновения сезонен грип се сложи в последното тримесечие от бременността, плодът също се предпазва от потенциалното заболяване.