И двата кораба са моторни - единият плава под камбоджански флаг под името "Далиан", а другият под руски флаг - “Николай Псомиади“. Инцидентът е станал източно от нос Калиакра извън териториалните води на България. И двата плавателни съда са отказали помощ,  съобщиха от МТИТС, предаде КРОСС.
Информацията е получена в 14 ч. в министерството от Морски спасително-координационен център Варна. По време на инцидента вълнението е било 4,5 бала. Установена е радиовръзка с корабите чрез Варна радио.
МТИТС чрез системата VTMIS продължила следенето на корабите. Установена е била връзка с Военноморските сили и  разпоредена  готовност на спасителен вертолет на ВМС, добавят от министерството, предаде БТА.
С лека пробойна е корабът под камбоджански флаг, каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев пред "Фокус". Той  се е насочил към пристанище Варна, където ще бъде отстранена повредата. Другият кораб е продължил по маршрута си. За момента няма конкретна информация за това какво са превозвали двата кораба, както и информация за замърсяване в района или пострадали.
Във вторник ще има официален доклад за причините за инцидента, каза Кичев. Той допълни, че заради голямото вълнение и двата кораба са отплавали към Калиакра. При възникването на инцидента и двата кораба не са подали сигнал за помощ. От наша страна е бил подготвен моторен катер и тегличи, които да се отзоват при евентуална необходимост.