Това заявиха днес активисти от природозащитната организация Транспорт и околна среда (Transport & Environment), цитирани от Асошиейтед прес.
Организацията похвали германската група за производство на луксозни автомобили Бе Ем Ве (BMW AG), че е постигнала най-голям напредък при намаляването на емисиите на въглероден диоксид, след като е въвела технология за пестене на гориво при по-голяма  част от моделите си.
Като цяло организацията предупреждава, че автомобилопроизводителите не полагат достатъчно усилия за "изчистване" на автомобилите си и ги призовава да ускорят действията в тази насока през следващите години.
Вижте снимки на класираните модели
Европейската автомобилна индустрия трябва да намали средното количество на емисиите на въглероден диоксид до 130 гр/км до 2015 г. или в противен случай отделни компании ще бъдат глобени от регулаторните органи. Това целево равнище бе поставено миналата година, след като автомобилните компании не успяха да изпълнят доброволните изисквания за съкращаване на емисиите до 140 гр/км до 2008 година. Тези критерии бяха покрити единствено от Фиат и Пежо, отбелязва АП. 
Двете компании произвеждат много малки и леки автомобили, които изразходват по-малко гориво. Германската автомобилна група Даймлер (Daimler AG), която произвежда луксозните модели на Мерцедес (Mercedes), в момента
пуска на пазара най-замърсяващите автомобили в Европа, информираха активисти на организацията Транспорт и околна среда. Компанията трябва да намали емисиите на въглероден диоксид с 25 на сто до 2015 г., също както и японските групи Нисан мотър (Nissan Motor Co.), Мазда мотър (Mazda Motor Corp.) и Судзуки мотър (Suzuki Motor Corp.).
Въвеждането на норми е било движещият фактор за намаляването на емисиите от въглероден диоксид миналата година, отбелязва говорителят на организацията Йос Дингс. До 2020 г. всички автомобилостроителни компании в Европа ще трябва да продават модели с  емисии от средно 95 гр/километър.
Миналата година продажбите на коли в ЕС намаляха със 7 процента заради забавянето на икономическия растеж. Програмите "кеш-за-брички" в няколко държави от съюза обаче стимулираха продажбите през тази година, отбелязва АП.
Асошиейтед прес представя списък с автомобилостроителите, чиито модели замърсяват най-малко околната среда по показателя за емисии от въглероден диоксид на километър на всички техни модели, пуснати на пазара през 2008 година. Агенцията се позовава на данни на Асоциацията на европейските
автомобилостроители (ACEA) и природозащитната организация Транспорт и околна среда.
   
    1. Фиат
    2. Пежо-Ситроен
    3. Рено (Renault SA)
    4. Тойота мотър (Toyota Motor Corp.)
    5. Хюндай (Hyundai)
    6. Форд мотър (Ford Motor Co.)
    7. Дженерал мотърс (General Motors Corp.)
    8. Хонда мотър (Honda Motor Co.)
    9. Бе Ем Ве (BMW AG)
    10. Судзуки мотър
    11. Мазда мотър
    12. Фолксваген (Volkswagen AG)
    13. Нисан мотър
    14. Даймлер