Състоянието на Венета, която е единствената българка с по-тежки наранявания, е стабилно, като ще се прецени дали е възможно да се върне в България с правителствения самолет. 
Македонският туристически кораб "Илинден" потъна около 11.00 ч. на около 200 метра от бреговете на езерото в близост до автопарк "Елешец".
На борда на корабa са пътували 52 души и двучленен екипаж при разрешени 43-ма. Освен българските пътници на борда е имало трима македонски граждани, екипажът и екскурзовод. 
Самолетът, който ще транспортира телата на загиналите, ще пристигне в Македония след няколко дни, защото ще бъде направена аутопсия на жертвите, съобщи. 
Понеделник, 7 септември, ще бъде ден на национален траур заради трагедията с потъналия кораб в Охридското езеро, каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент. Отменят се всички тържествени прояви по повод на Деня на Съединението, предвидени за 6 септември, предаде БТА. Датата за националния траур е съгласувана с президента Георги Първанов, посочи премиерът. С по 10 000 лева ще бъдат подпомогнати семействата на загиналите, съобщи премиерът.
В туристическата група от България е имало хора от Пирдоп, Златица, Антон и Челопеч. Фирмата-организатор е от Хасковско. Осем от загиналите са от с. Антон, съобщи за БТА кметът на селото Стоян Гарчев.  По думите му в групата е имало около 16-17 души от Антон. Повечето от тях са били възрастни.
Фирмата, която е превозвала туристите, е "Клюнчев" ЕООД, каза Борисов.
Оцелелите българи са настанени в хотел и при тях са министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и заместник-министърът на външните работи Марин Райков.
На брифинга на премиера беше предоставен списък с имената на 11 български граждани, чиито тела са идентифицирани. Според информацията на генералния консул в Битоля Наум Кайчев и на следовател от македонската следствена служба това са Георги Ганчев Метанов, Куна Иванова Маджарова, Тодор Дончев Стаменов, Невенка Николова, Славка Михайлова Иванова, Бинка Гушанова, Мария Радева Димитрова, Нонко Николов Маджаров, Гина Дончева Георгиева, Павел Кузманов Павлов и Лушка Георгиева. 
БНТ съобщи, че са идентифицирани всички 15 загинали българи.
Вижте снимки от мястото на трагедията