15 българи се удавиха в Охридското езеро

Петнайсет са загиналите българи при инцидента в Охридското езеро. Това съобщи министърът на здравеопазването Божидар Нанев, след като посети 57-годишната Венета Янева, която е настанена в болницата в Охрид, предаде БТА.

Обратно в новината

Коментари - 15 българи се удавиха в Охридското езеро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колко струват разходките на управляващите до Македония? Колко струва чартирането на Ту-154 до Охрид? Кой плаща този масраф? Това ли е най-ефектвивния начин да се помогне? Евтин популистки ход. Нов гаф на Яйцеглавия.

Това наистина е голяма трагедия, но не може да бъде повод за национален траур. Що за идиот си ти бе ? Е затова не сме никаква държава и нация ...за нищо не ставаме....измет. Срамувам се от всички,които се вълнувате повече за разходите на държавата в такъв момент, а не мислите за загиналите.За първи път тая държава има малко по адекватно поведение и всички плюете... е Господ има още да ни наказва докато с енаучим да бъдем хора !!!!!!

Трагедията е трагедия но че един бойко борисов си прави реклама на гърба на случилото се е гадост до нямай къде.България е бедна дърава -а такива трагедии са се случвали на граждани на богати държави но никой там не е използва такива събития за да показва колко мисли за хората!!!Бойко Борисов се подигра с трагедията на тия хора като си прави отново рекламна акция на тяхен гръб.Немога да разбера как може човек да е толкова самовлюбен и...... А много ми е интересно вие, всезнайковци, как щяхте да реагирате, ако не им беше изпратил самолет и министри, тогава пък щяхте да плюете, че не го е грижа! На нас, българите не може да ни се угоди, не управляващите, а ние сме за изтребване!!!!!

Днес е денят на Съединението. На Парламента пише Съединението прави силата. Тогава, защо Македония е извън пределите на България и защо Желю Желев пръв призна Македония за независима държава

Какво празнуваме на 6 септември - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Македония, която е българска територия остава под турско робство. И в една българска песен се пее за това. Кога се случи трагедията в Охрид - на 5.09

Какво празнуваме на 6 септември - Съединението на княжество България и Източна Румелия. Македония , която е българска територия остава отвън. И до днес.В една българска песен се пее, че България има по-малка сестрица, която остава под турско робство- Македония. Нещастието се случи на 05.09. Направете си сами изводите...

Не знам за чия точно консервативност става въпрос, но според българския закон задължителната застраховка при пътуване в чужбина е туристическата. Не съм чувала тя да включва изпращане на въртолети или самолети в случай на инцидент, а такива застраховки е възможно да има в чужбина, не споря. Но след като не са задължителни по закон в България, няма как да бъдат принудени фирмите да ги сключват за своите клиенти. Аз лично смятам, че България като член на ЕС от 01.01.2007 трябваше вече да е възприела доста голяма чат от европейското законодателство, което за съжаление не се случи по време на управлението на Тройната коалиция. Колкото до състоянието на потъналия кораб, виновна е изцяло македонската страна - фирми, отговарящи за технически прегледи на пътуващите съдове, собственикът на съда и т.н. Така че нека не плюем по България, тъй като нашата държава като такава няма абсолютно никаква вина за инцидента. Вече обявиха, че туристите не са имали дори задължителната туристическа застраховка и в такъв случай туроператорът подлежи на сериозни санкции....

Лумпи/Никнейма ти може би идва от немското der Lumpen-вагабонтин, нехранимайко/, си голям кретен!Представи си,че там бяха майка ти и баща ти,така ли пак щеше да разсъждаваш?

Да се научат да плуват! Голяма работа станала - стара лодка се обърнала в топла вода... Ако тези, които са можели да плуват бяха помогнали на тези, които не са можели, нямаше да има загинали.

Никое правителство досега не е гласувало финансова подкрепа за семействата на загинали при подобни обстоятелства. 10 000 лв няма да утешат хората, но поне доказват, че на правителството му пука за тях. Браво на правителството и президентството!

Ама много лошо впечатление ми направиха някои от спасените жени, хем се давят, хем си представят, че са участнички във филма Титаник.То живота им виси на косъм, те за филми мислят!!!

За Ваше сведение - пиша от чужбина, където живея над 10 години. Има застраховки за оказване на медицинска помощ в чужбина от ADAC, независимо къде по света се намира застрахованото лице, в случай на нужда се изпраща по възможно най-бързия начин въртолет или самолет до съответна точка на земното кълбо, има система за локализиране на обажданията и т.н. Тези застраховки не са много скъпи, сигурно може да се направят и поименно и за цяла група от хора и само за определено време. На Охридското езеро до сега не сам ходил, ходя на Bodensee. Това е голямо сладководно езеро, което се намира между Германия и Швейцария. Ако имате възможност, вървете и вижте какви плавателени съдове плуват там и как, какво земеделие и туризъм се развива по брега и как. До сега не се е чувало за подобен случай с потънали корабчета, за такива работи се е чувало да се случват предимно с африканци около Африка. Жалко за трагедията с българите на Охридското езеро - но заради умници като Вас, които са консервативни и така активно се борят нищо да не се променя и да се подобрява, въпреки очевидно лошите резултати, няма развитие или се осъществява много бавно и се вижда какво става на практика. Един прави глупости, а други страдат и ги плащат заради него - типично балкански синдром!

Разбира се, че е имало и други кораби на езерото - нали точно два от тях са спасявали и са извадили тези 40 души, които се върнаха. Но тях са ги наемали редовни фирми, които си държат на репутацията и се грижат за туристите си. Това са задълженията на всеки туроператор и те се потвърждават с редовните лицензи и получаването на необходимите разрешителни за тази дейност. Това е и смисълът на проверките, които започват сега на двете фирми - превозвач и организатор - защото те просто са взели едни пари от бабите и дядовците, натоварили са ги на автобуса заедно с жената на единия и са ги откарали в Охрид в някакъв малък хотел. После са ги качили на най-малкото и евтино корабче и хората се издавиха. Големите лицензирани фирми не правят така - вижте в днешния Стандарт интервюта с техни мениджъри в Пловдив - имало е няколко групи от България вчера в Охрид, но другите са били на големите кораби. разликата в цената е едно-две евро, но услугата е съвсем различно нещо, също и грижите за сигурността на пътниците. Не може всеки кандидат-милионер да вземе един автобус и да кара живи хора насам - натам, това си е отговорна и доста сложна дейност, затова се искат лицензи и се пишат закони. Ама нали така е по-лесно - и трагедиите се случват, аман вече, от нищо не се поучиха и никакви мерки не се взеха поне да не загиват хора така нелепо, остави удобствата и удоволствията от екскурзията!

бог да прости събратята ни при беден народ - на дух,морал,етика и финанси ще са ни бедни и дните и екскурзийте. а като беше лицензираната фирмата защото децата ни загинаха в река лим. като сме лицинзирани с шофьорски книжки - защо гинем по пътищата и изобщо що все търсим при трагедия още хора да смачкаме и съсипем.нека помълчим и бъдем по добри.не бъдете толкова крайни и агресивни .

първа адекватна реакця на българско правителство сед 1989г насам можеби наистина има надежда

Все пак настоявам, че вината е и на българите, които организират екскурзията! Не е нормално, отивам някъде, платила съм си, там имам възможност за един кораб за разходка, цялата група на него да се качи и да се окаже, че е барака... Защо тези, които организират екскурзията не са подсигурили по-безопасен курс? Няма ли там и други кораби, това се чудя....

Знчи , ясно е, че собственикът на корабчето е виновен. Но! Вина носят и организаторите на екскурзията, които са придружавали туристите. Те също отговарят за провеждането на мероприятията, както и за подсигурена безопасност. Като имат голяма група, явно е, че не могат да я натъпчат на едно корабче. Но хората така кой знае колко пъти са пътували и колко пари са изкарвали, къде да им мине през ума, че и техния час ще удари. Много жалко аз хората, загинали там. Предполагам, че са достатъчно възрастни,за да се радват на тази екскурзия и да не се загледат колко е стар кораба. Но така е - колкото повече гледаме, толкова повече ще виждаме, и накрая вече и претенции ще имаме за по-добро обслужване.

Виждате ли докъде сме се докарали? Да се впечатляваме от най-нормалната реакция на премиера по такъв трагичен повод! А противниците естествено са комунистическите клакьори.. Нищо не може да се направи.. когато се обърне колата - пътища много... е казал народът! Не може да се иска да се спазват правилата след като стане нещастието! Спазвайте правилата винаги... ама не става, неставаааа. Затова ще плащаме с кръв още много..

За сетен път се убеждавам, че писателят е бил прав, когато е казал Не народ а мърша! Има разни индивиди, които поради някакво недоразумение се наричат хора, редовно драскащи глупости по форумите, с претенции да бъдат човеци, ама не са! Не мога да приема излиянията им по друг начин, освен като израз на наследствена простащина и див примитивен национализъм, в някои случаи дори квартален (БургЪзлията например). Вместо да изразят съпричастност към трагедията на тези хора, ръсят идиотщини и се любуват на писмените си диарии. Нищо хубаво няма да ви докарат подобни писания, драги коментатори (не всички). Единственото, което можете да предизвикате у четящите словоизлиянията ви, е нодоумение и гняв, че имате безсрамието да се причислявате към човешкия род. Жалко за загиналите по такъв нелеп начин. И можем само да благодарим на г-н Борисов, че реагира съвсем адекватно на ситуацията. То друго и не може да се направи в случая. Случило се е в чужда държава, макар и съседна, и единственото, което може да се направи от страна на правителството, е да прибере собствените си граждани и да предложи съдействие и помощ от страна на нашите компетентни органи и експерти, а такива имаме и то много добри, за разследването и изясняване на обстоятелствата при трагедията. Съдейки по публикуваните снимки това, което се нарича корабче си е било плаващ ковчег и не се е обърнало, а си е потънало по най-баналния начин, което говори за нарушаване целостта на корпуса, щото е легнало на кила си. Напълно допустимо за 85 годишен кораб. Пък и за размера му претоварване с поне 3 тона е вече доста. Толкоз. Нега Бог да прости на загиналите, а на спасените да даде сила да преодолеят последствията от трагедията!

Поклон пред паметта на загиналите. Правителството реагира правилно. Президента също. Така трябва-голяма е трагедията. Дано Бог пази българите.

Чета и не мога да повярвам на очите си - каква уникална неграмотност и дезинформираност по отношение на туристическите застраховки и не само....Повтарям това чудо се нарича туристическа застраховка, а не застраховка живот или за оказването на болнична помощ в чужбина. Застраховката живот не е задължителна по закон - всяко физическо лице само решава дали да си направи такава застраховка или не. Никога туроператорът не прави такава застраховка на клиентите си, тъй като тя се сключва за доста дълъг период (15 - 20 г.), вноските са разсрочени във времето и т.н. и т.н. Туристическата застраховка е нещо съвсем различно - тя е задължителна по закон и туроператорът е длъжен да направи такава застраховка на всеки турист, който изпраща на пътуване в чужбина, без да го пита за съгласието му. Обикновено срокът и е 1, 2 седмици или повече в зависимост от съответния престой в чужбина. Тя покрива смърт, престой в болнично заведение, загуба на трудоспособност вследствие злополука и много други. Колкото до разходите по болничния престой и лечение в случай на злополука - те се изплащат от застрахователя, при който туроператорът е направил туристическата застраховка, но това се случва след като се останови точната причина за застрахователното събитие и т.н. При всички положения по-бедните българи в България нямат и не биха могли да имат нищо общо с изплащането на обезщетението за смъртта или болничния престой и лечение на по-заможните си сънародници, отишли на екскурзията. Междудругото един съвет от мен - преди да изказваш мнение се информирай по темата поне бегло - една 3-дневна екскурзия до Охрид струва не повече от 150-200 лв. На тези екскурзии ходи и куцо и сакато, явно ти никога не си напускал/а България, щом пишеш подобни смехории.......

Az se 4udq zashto sled kato e izvestna pri4inata za smarta na ne6tastnite hora, trqbva da im pravi autopsiq?! Za6to trqbva da se gavrqt s tlennite im ostanki?

Мир на праха им!!! Трагедия!!! Иска ми се журналистите малко повече да уважават правото на хората да имат време да изживеят болката си... Нека просто си представят в подобна ситуация с техни близки някой да навре микрофон в лицето им и да попита: А вие сега как точно се чувствате?....Няма спор, че работата им е важна, но нека не прекаляват!!!!!

Миличък, това не е моментът за повишаване на провинциалното ти самочувствие.Ако трябва да ти отговоря в унисон с твоето изказване, считай че докато ти си спасявал софийските копелета, в София при пресичане на улиците са спасявали бургаските копелета,защото не са виждали светофар.Не го мисля наистина,но всеки може да бъде груб и злобен,нали?

ДАМЯНЕ ТИ СИ ИСТИНСКИ ПОБЪРКАНЯК!!!! Мойте най искрени съболезнования към жертвитена тази жестока трагедия!Да почиват в мир душите им!А ние живите в молитвите си към Всевишния да се молим тези трагедии никога повече да не ни застигат!

Одобрявам и смятам за напълно адекватна реакцията на премиера Бойко Борисов и своевременните мерки, които е предприел, за да се помогне на пострадалите. Какви са тези глупости, че изпращането на министри на мястото било едва ли не излишно и се бъркало в джоба на данъкоплатците?!?!Ви луди ли сте бе хора?Ако това бяха ваши близки, така ли щяхте да разсъждавате?Става въпрос за 50 български граждани....Явно българинът не е наясно с това, какво означава нормално отношение към гражданите на една държава от страна на нейното правителство.......К до причината за тази трагедия, всякакви персонални обвинения в момента са неоснователни, изключая собственика на въпросния плавателен съд, който на 100% е виновен, тъй като най-безсрамно лъже, че корабът не е бил претоварен......Нито българското правителство е виновно, нито президента, нито самите пътници (те не можели да плуват и това означавало, че не трябва да използват воден транспорт, що за безумие?!?!), нито дори фирмата, организатор на пътуването от българска страна....Който е по-наясно как стават нещата нека изкаже мнение, а останалите по-добре да мълчат, вместо да пишат все едно са очевидци или експерти по управление на плавателни съдове....Надявам се истината да излезне наяве и да има наказани с присъди..Лека им пръст на починалите!

Всеки, който тръгва на такива екскурзии би трябвало да се задължава чрез тур-опрераторската фирма да сключва и някакви задължителни застраховки живот и за оказване на болнична помощ в чужбина. Не е справедливо по-бедните българи, оставащи в България и нямащи средства за такива скъпи разходки, екскурзии и развлечения, да плащат на по-заможните си сънародници, защото им се е случило такова нещастие. Моля да не смесваме чувствата и разходите! Общоизвестно е, че където почват финансовите работи свършва приятелството и любовта! Застрахователните компании също ще печелят от тези застраховки, тъй като все пак такива нещастия се случват не много често. Тези разходи трябва да се покриват бързо и коректно само от застрахователни компании! Причините за трагедията се коренят и в балканския начин за боравене с техниката. Защо само чуждите медии казват, че на корабчето са се качили почти двойно повече хора, отколкото е било допустимо и корабчето е било строено по бабино време - през далечната 1924 година? Кога най-после и балканецът ще се научи да спазва точно предписанията и разпоредбите за всичко, без да си прави експерименти какво още може и дали може въобще? Балканската липса на дисциплина в комбинация с алчност и некомпетентност винаги ще води до подобни трагедии. Освен това най-после и в България трябва да се проведе политика за масово обучение на българите по плуване - колкото повече хора могат да плуват добре, толкова по-малко удавени ще има! А фирмите, които имат корабчета и карат туристи независимо по кое езеро, река или море трябва да се подлагат на строг контрол и да им се издава лиценз за дейността - трябва да имат достатачно спасителни лодки и пояси за всички пътници, поставени на достъпни места, в началото на пътуването да има инструкция за ползването им, къде се намират и как по най-бързия начин могат да се ползват и т.н. Общото допустимо тегло на корабния товар не бива да се превишава поради никакви причини, изключения да не се правят! Жалко за загиналите - кой знае колко са се радвали на тази екскурзия по Охридското езеро, а са намерили там гибелта си!

Тази година на Илинден морето не взе своя дан,защото когато наглите и прости високомерни софийски копелета се давеха по нашето черноморие,ние ги вдихме на килограм,а те ни псуваха,че им ограничаваме личното пространство-но този горе си знае работата и сега си взе дана с лихвите.Никой не е по голям от морето/водата и това се доказа-да си кръстиш кораба 'Илинден е богохулство и бог наказа за пореден път простите македонци,а с тях -и нас,простите българи...Амин !!!!

Бог да прости починалите!Сила на спасилите се! Браво г-н Премиер!Чувствам се удовлетворена, че гласувах за ГЕРБ.Постепенно/дълб съжалявам за повода/започвам да придобивам самочувствие като българка.

дано всички жертви бъдат изкарани от езерото и да пучиват в мир . Боико а после твоите 10 000 . вярвах в теб .какво каза ти на журналистите за дьржава която я има приблизително 10 г. МК сьжилявам че бях с теб на изборите

абе сергей-това ти ли си зад този ник? ДА,НАЛИ? ЗАВИЖДАШ,ЧЕ ББ е благороден мъж,че помага на бедния народ,... а ти какво правеше през твоя мандат-ДУХАШЕ НА ЕВРЕИТЕ И ПРОДАВАШЕ РОДИНАТА МИ...а сега се сърдиш,че не си бил мъж...мърша ебана...

Намери си трибуна за умните изказвания на друго място, ако не можеш да съчувстваш на хората, изобщо не пиши (така постъпват възпитаните хора). Лека им пръст на загиналите и най-искрени съболезнования на близките им!!!

Тази трагедия все пак показа, че оттатък Огражден живеят българи като нас, макар че комунистите и сърбита са ги излъгали, че са нещо отделно-македонци.Та простотия и алчност може само българин да прояви.Те самите са наясно сега, че са българи-нали ни псуваха от 20 години колко прости сме.Айде бе, обадете се.Битола, къде си, българомразецо, комунистическо сръбско мекере?Видяхте ли, че сте българи.Същите татари сте като нас, само че много повече бити и таковани от комунисти и сърби.

Bog da gi prosi !

BOJE MILICHKITE HORA. TRUGNALI NA EKSKURZIA....DA POCHIVAT V MIR.

Реакцията на премиера беше бърза и адекватна-квалифицир екипи ,зам.министър на външните работи,министър на здравеопазването,мин на транспорта.Но защо беше необходима разходка на Първанов и харчене на средства за втори полет до Охрид.В условията на финансова криза похарчените от него пари можеха да се насочат към болни и социално слаби.Но какво може да се очаква от бившия председател на партията ,която доведе страната до просешка тояга.

много въпроси ,много!първо ,защо хората са се качили без спасителни жилетка и кой е виновен?никой ли не забелязал че т.н.кораб е едно старо корито?никой ли не е забелязал че кораба е претоварен? защо все още някои имат доверие на тия дръвници,македонците ,които сега ще кажат че кораба е правен по времето на Ал.Македонски и е историческо доказателство?

Абе Дамяне ти чуваш ли се какви глупости плещиш бе! Ако сме имали премиер на място това нямало да се случи! Какав вина има премиерът пък и който и било друг в БГ, че група български туристи са отишли еди къде си, качили се на корабче и то взело та потънало. Сега ако беше Масларова я уредила тази разходка до там, както ги праща до морето миналата година да кажеш, че правителството има нещо общо, но тези хора са си отишли по лична линия на разходко. Доколкото ми е известно Македониа е суверенна държава и нейният премиер не се казва Бойко Борисов. ТАКА ЧЕ НЕДЕЙ ДА ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ УЗУРПИРАЙКИ С НЕЩАСТИЕТО НА ПОЧЕРНЕНИТЕ СЕМЕЙСТВА!!

bravo na g-n BORISOV

Много е цинично това което пишеш

Трагедията е трагедия но че един бойко борисов си прави реклама на гърба на случилото се е гадост до нямай къде.България е бедна дърава -а такива трагедии са се случвали на граждани на богати държави но никой там не е използва такива събития за да показва колко мисли за хората!!!Бойко Борисов се подигра с трагедията на тия хора като си прави отново рекламна акция на тяхен гръб.Немога да разбера как може човек да е толкова самовлюбен и......

Дълбоки съболезнования към мъката на близките, приятелите и роднините на загиналите хорица!!! Бил съм 3 пъти на Охридското езеро и в околностите му, много красиво, чисто, родно място, НО много изостанало от днешния ден. Македонците са същите като нас - безотговорни, простовати, готови с трици маймуни да ловят... Ето че ни сполетя и такава трагедия. Помогни ни, Боже, вразуми ни да станем хора!!! Все пак шапка му свалям на Бойко Борисов за светкавичната му реакция, той е единственият искрено загрижен премиер за съдбата на обикновените хора и на измъчената ни България. Той не друса копривщенско хоро като гьонсурата Виденов, докато 14 войничета умираха в жестока агония; той не се налива с алкохол, остроумничейки в компанията на леконравни манекенки като самоубилия се (с извинение, министър на МВР) Любомир Начев, непосредствено след като 3-ма негови служители бяха разстреляни като кучета в Люлин; той не отстрелва лисици като Гоцето по време на ловни излети, докато българските майки оплакват загиналите си в пожара във влака София-Кардам деца; той не пирува по време на траур в луксозни столични хотели като висшия полицай Венцислав Рангелов във веселата компания на бившия зам. на Миков Румен Андреев, началници на столични РПУ-та, шефове на служби в МВР (Красимир Петров), които поливаха великото събитие - рожден ден, барабар със Стоичков, Боримиров, Вальо Михов, Мария Гроздева, Николай Гигов, Боби Михайлов, Влади Въргала (да, и той бе сред гуляйджиите, както и сръбския чалгаджия Мирослав Илич!), Таньо Киряков и пр. морални инвалиди, докато 17 българи бяха премазани под връх Бакаджик... Българи най-после намери СВОЯ достоен министър-председател Дано с Божията помощ успеем!

Мадона замина, а грехът остана със нас. Точно преди седмица подиграха се със нашата вяра - и ето резултати - болката ще стигне за всички.

Какви са тия хора, които организират екскурзии с някакви автобуси и то в чужбина? Защо никой не ги контролира тези измислени туроператори?

Горкичките!Бог да ги прости!

Браво, напълно те подкрепям. Тези хора не са изпратени там от държавата и не виждам смисъл някой да се пъне да праща самолети, министри и експерти за моя сметка. Не ме разбирайте грешно - дълбоко скърбя за всеки загинал в чужбина българин, скърбя и за тези, мир на праха им. Всъщност може да бъркам - не зная за чия сметка е тази мащабна операция. Премиерът каза изпращаме - предполагам това означава, че министрите ще заплатят всичко от своите доходи...

Evala Na ministyra Na transports Na Makedonia-podal si e ostavkata sled incidenta

Абе защо едно време ,като я имаше държавна сигурност, и нямаше тая демокражбация,та работи не се случваха и народа живееше спокойно. Бяхме спокойни за децата,имаше работа, безплатно образование,медицинс обслужване,не те уволняват от работа,нямаше мутри други животни,нямаше взривове, стъклата на кухнята ми бяха здрави,нямаше,турци, Челопечене, нямаше разни маймуняци,Пилета,кар Маргиннци,Мутрина, Овчарови,говедарови, ,ходех си спокойно на море, колата не ми крадяха, имаше образование , имаше човещина все пак и т. н и т.н. Сага какво стана, егати простотиите,народа се изпоуби по пътищата ,полудя, изподави се,децата неркоманясаха, други бегаха и чужбина от чужди трапези да просят храна , три пъти ми разбиха и окрадоха къщата,откраднаха ми колата, и аз требва да викам браво на всеки министер дори и педал, или на друг подобен мутроподобен, ербапус тулупус балканикус,булгарику ,простакус идиотус. Защо трябва да слушам Меглена Кунева и други симпатизантки - куртизантки на Барозу,парвус, ленин Бланк, Мордохай и всякакви дегенерати,да ми обясняват как по добре да живея ? Бог да прости братята българи дето са загинали и на нанс живите да прости дето не разбираме ,че ни водят разни изроди за носа , като говеда на заколение. Затова трябва, бракя,както се казва в един стар югославски филм С цървули из дивия запад / препоръчвам всеки да го гледа непременно,филма е велик !!!!! / , зберете каменье,наточете ножове, плюйте на мачуге, па с Бога напред.