Проекът е насочен към създаване на високотехнологична система за подпомагане на кардиолозите при диагностициране на болестни състояния на кръвоносната система и при хирургически интервенции, уточниха от компанията. ARTreat цели създаване на индивидуален пациентски компютърен модел на сърдечносъдовата система, който да се използва за по-добро диагностициране на развитието и разпространението на атеросклероза при животозастрашаващи състояния.

Предоставяният модел има три нива, които ще описват триизмерно анатомията на артериалното дърво, специфичния за пациента кръвен поток и динамика на кръвните тела, както и биологичните процеси, водещи до възникване и развитие на атеросклеротична плака. За първи път ще могат да бъдат предвиждани видът и мястото на плаката, както и в кой момент може да стане прекъсване на кръвоносен съд. Разработката се базира на математически алгоритми за преобразуване на данни, получени от медицински диагностични апарати (рентген, ядрено-магнитен резонанс, скенер и др.), в компютърно генерирани модели на кръвоносни съдове, които визуализират индивидуалните особености на конкретен пациент.

Ролята на ТехноЛогика e да интегрира всички модули на проекта, като създаде цялостен потребителския интерфейс на симулатора, който ще бъде използван от кардиолозите и в процеса на обучение на бъдещите специалисти.

ARTreat стартира през септември 2008 г. и трябва да завърши през август 2011 г. Стойността му е 10.5 млн. евро и се изпълнява с финансовата помощ на Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности.