И докато законодателите готвят големите "балтии", започват да се появяват и все повече компании, които предлагат VPN услуги за "максиране" на трафика. Така доставчиците или други организации да не могат да определят какво точно прави потребителят в интернет, какви сайтове посещава и какво сваля, уточнява IDG BG.

Такава услуга започнаха да предоставят и основателите на известния тракер The Pirate Bay. Срещу 5 евро на месец решението IPREDator скрива трафика и IP-адресите на клиентите си от чужди очи. По информация от сайта TorrentFreak, интересът към въпросния тип предложения е изключително голям - само в Швеция такъв тип услуги (от други доставчици) вече се ползват от над 500 хиляди потребители.

Услугата IPREDator използва същата платформа както и някои други VPN доставчици, така че основната разлика е в хората, които я предлагат - както е известно, основателите на The Pirate Bay вече имат солиден опит в сблъсъците с държавни структури и организациите, защитаващи авторските права. Предполага се, че това би повишило доверието в IPREDator, още повече, че собствениците на услугата декларират, че не пазят никакви логове, нито пък каквато и да било друга информация за потребителите.