Основното съдържание на The Gates Notes е посветено на благотворителната дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", но блогът има и секции посветени на: "размислите на Гейтс за международното положение"; "какво чете, гледа или слуша"; "пътешествия"; "преподавателската му дейност" и секция за общуване с читателите.

Бил Гейтс обяви за стартирането на собствения му блог, чрез неговия микроблог в Twitter, който се посещава вече от над 100 хиляди, до 13:00 ч на 21 януари, броят на посетителите на сайта му е преминал 270 хиляди...

Досега Бил Гейтс нямаше слава на активен блогър или редовен посетител на социалните мрежи - първият му опит да стане член на Facebook, бързо го отказа от услугата. Хиляди потребители - фенове и недоброжелатели му посветиха толкова много групи, че принудиха Бил Гейтс силно да ограничи виртуалното общуване за дълго време. Но, сега той е решил да се завърне на 20 януари, Гейтс поздрави света в Twitter, върна се във Facebook, а на 21 - стартира и собствен блог - thegatesnotes.com.