Три столични училища получиха първите съдове за разделно събиране на боклук. Това са 51-во "Елисавета Багряна", 73-о "Владислав Граматик" и 119-о "Михаил Арнаудов", стана ясно при започналото пилотно раздаване на 1000 кошчета за отделяне на хартия и картон, на пластмаса и метал. Инициативата е на Столичната община.

Виж снимки тук >>>

Във всички 175 училища и 195 детски градини в София ще бъдат предоставени поетапно кошчета за разделно изхвърляне на отпадъци, предаде БТА.

"С вас имаме важната задача да направим така, че всички деца и ученици в София да знаят какво да правят, за да помогнат да спасим планетата". С тези думи се обърна към учениците кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците.

Йорданка Фандъкова представи пилотния проект за разделно събиране на отпадъци в училищата.

Снимки: БТА

"Няма как ние, възрастните да не се стараем, за да ви осигурим да живеем в един по-чист град. Тъй като обаче вие пораствате, най-важната грижа е да се научите да изхвърляте разделно отпадъците и да помогнете това да стане и вкъщи. Тогава всъщност ще има огромен ефект и градът ще бъде много по-чист. Така всъщност няма да замърсяваме околната среда и ще покажем своето отношение към нея", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Снимки: БТА

Заместник-кметът на София Десислава Билева добави, че надеждата на България са децата и благодарение на подрастващите градът ще се промени. "Вие сте нашите екопосланици", обърна се Билева към бъдещото на България.

Ученици до Йорданка Фандъкова

Снимки: БТА