Още близо 700 000 лева ще изплати държавата на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина, реши правителството.

На Столичната община ще бъдат преведени 686 599 лева, а на община Пловдив - 4 489 лева, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

С това решение на правителството се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 15 септември до 31 октомври 2022 година. За този период броят на децата, чиито родители в София ще получат компенсации, е 1183. В Пловдив ще се изплатят компенсации за осем деца.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини, или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

На 28 юли тази година от МОН съобщиха, че държавата ще плати 608 729 лева на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина. От тях 604 637 лева трябваше да бъдат преведени на Столичната община, а 4092 лева - на община Пловдив. С това решение на правителството се компенсираха разходи за отглеждане и обучение на децата през месеците май и юни на 2022 година.