Делото се гледа по бърза процедура. Съдът постанови, че футболистите са нарушили обществения ред, след като са слушали висока музика, отправяли са неприлични жестове към полицаите и са ги наричали маймуни пред свидетели, съобщи БГНЕС. Те обаче бяха обявени за невинни по обвинението, че са наричали служителите на реда "копелета". Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
Двама футболисти на ЦСКА – бразилците Маркиньос и Фелипе Машадо, както и техният сънародник и играч на "Левски” Лусио Вагнер бяха задържани късно в неделя от полицията в София заради нарушаване на нощната тишина. Инцидентът е станал в апартамента на единия от футболистите в столичния квартал „Слатина”. Сигналът е подаден от съседи, тъй като обитателите на жилището са вдигали силен шум. След пристигането на екипа на Първо РПУ се е стигнало до конфликт на футболистите с полицията и заради това те са били задържани в Първо РПУ. От МВР изрично отбелязаха, че решаваща роля за ареста е оказало възмутителното поведение на бразилците. "Тримата са се държали изключително арогантно", заявиха от полицията, цитирани от Топспорт.
В съдебната зала обвинените в нарушаване на обществения ред футболисти отрекоха да са ругали полицаите, дошли да им направят забележка за силната музика. И тримата южноамериканци заявиха, че са удряни от полицаите - Маркиньос е бил ритан в краката, Лусио Вагнер е отнесъл юмруци в корема, а Машадо е бил ударен с лакът в лицето, предаде Дарик. Случката се е разиграла в 22:20 часа. Пристигналите двама полицаи са поискали документите на Маркиньос, но те са били в колата на футболиста. Служителите на реда са привикали и Машадо като собственик на апартамента, но той не е могъл да разговаря с тях, тъй като е отскоро в България и не знае добре езика. Тогава полицаите са проявили изключителна агресивност спрямо бразилците. Всичко това е станало пред очите на сина на Лусио Вагнер, който е на възраст от 1 година и 8 месеца. Повод за събирането на футболистите е бил официалното обявяване на годежа на Машадо с бразилската му приятелка Алине Пейчадо Перейра. Всички се събрали около 16:00 часа, разказаха в съда тримата футболисти. Бразилците също така твърдят, че полицаите са блъскали брутално жената на Маркиньос, която е бременна в четвърти месец и това е видимо. "Организирах вечеря за приятелката си, на която смятай да предложа брак. Не можах да го сторя заради полицаите даже загубих венчалната халка", каза пред Машадо.
Бранителят на Левски Лусио Вагнер при даване на показания в съда пък заяви: "Полицаите влязоха в апартамента. Сложиха ми белезниците и ме изкараха навън с ритници. Не съм псувал и обиждал никой. Не знам, защо се твърдят подобни неща". Лусио Вагнер твърди, че в периода до идването на полицията е пил 3 или 4 малки бири. След приключването на делото в съда Вагнер заяви: "Излизаме с гордо вдигната глава, бяхме се събрали просто по един хубав повод. Но едни хора дойдоха и ни го развалиха. Радвам се, че всичко свърши добре. Искам да се прибера при семейството ми".