Фестивал на триизмерното улично изкуство превзема центъра на Русе. Артисти от различни държави представят на площада сцени от любими приказки, в които героите оживяват в 3D формат. Събитието се организира за трета поредна година от фондация "Русе-град на свободния дух" и се радва на огромен интерес от страна на жителите и гостите на града, съобщава "Русе Медиа".

Приказните сюжети, претворени в мащабни рисунки, разказват за Алиса в страната на чудесата, Аладин, Джак и бобеното зърно и огромен добър великан. За първи път художниците рисуват на три отделни платна, които създават илюзията за ъгъл на стая.

"Така всички зрители ще имат възможност да се почувстват като в стая на приказките. Творбите ще създадат една приятна атмосфера на русенци и гостите на града, които ще имат възможност сами да се потопят в този приказен фантастичен свят", казва изп.директор на фондация "Русе-град на свободния дух" Елена Минкова.

Триизмерното изкуство все още не е толкова популярно у нас, но пък е истинско предизвикателство за артистите. Невена Лефтерова, която рисува Аладин, споделя, че най-важна е гледната точка.

"Триизмерният ефект може да се види само от едно-единствено място, вследствие на което човек изглежда погълнат от изображението. Това е съвременен начин на творците да изразят себе си, малко по-различно е и по-трудничко от другите изкуства поради перспективата, която е анаморфна. Самите изображения, когато трябва да се рисуват, са в доста по-разтеглен вид и трябва да се следят много внимателно самите линии", казва тя.

Проектите се правят предварително, за да има основа, по която авторите да се водят. Използват се акрилни бои, като са устойчиви на метеорологични условия и не увреждат платната. "Рисунките и този три 3 D ефект ще се получат накрая, когато застанеш в една-единствена гледна точка и погледнеш през телефон или фотоапарат", обяснява и Евгения Лефтерова, която пресъздава сюжет от "Джак и бобеното зърно".

Тъй като творбите се раждат пред погледа на публиката, хората с интерес се спират да погледат. Русенци определят събитието като красиво и атрактивно и искат да има повече подобни изяви.

На 12 септември, четвъртък, участниците във фестивала ще направят уъркшоп за ученици, за да им покажат тайните на 3 D изкуството. В 18 часа ще се състои и награждаването на художниците. Рисунките ще останат на площада в Русе до края на септември, след което ще бъдат разположени в сградите на русенски училища.