5-годишната Габриела Йорданова от Русе почина през октомври 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Момиченцето страдаше от остра лимфобластна левкемия. Парите за интервенцията бяха събрани от дарения, тъй като Фондът за лечение на деца в чужбина отказа финансиране. Мотивът на фонда е, че има съвместим фамилен донор за стволовите клетки - 9-годишната сестра на Габи - Виктория, което намалявало трансплантационния риск и следователно процедурата можело да се извърши в България.

В същото време обаче други две деца със същата диагноза са получили финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина.

"За мен излезе така, че за нашата държава парите са по-важни от живота на едно дете", каза тогава през сълзи бащата на Габи - Петър Йорданов.

Година след смъртта на Габриела, Комисията за защита от дискриминация постановява, че спрямо детето е извършена дискриминация от страна на Министерство на здравеопазването и ФЛДЧ. Според КЗД до дискриминацията на момиченцето се е стигнало не само заради отказа на фонда то да се лекува в чужбина. Предпоставка за нея е и бездействието на Министерството на здравеопазването.

Родителите на Габи - Росица и Петър завеждат дело за обезщетение по Закона за защита от дискриминация срещу Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца. То тече по правилата на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и се гледа от съдия Александър Митрев от Пловдивския административен съд.

Магистратът постановява, че МЗ и Фондът трябва да платят 100 000 лева обезщетение на почернените родители, съобщи "Правен свят". Съдът установява, че е налице неправомерно бездействие от страна на министерството да изпълни задълженията си по Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки.

"Тезата на ответниците, че искът е недопустим, поради обстоятелството, че дискриминационното отношение било налице само спрямо починалото дете, без това да рефлектира спрямо родителите му, е несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма. Още по-грубо и абсурдно е изложеното в защитната теза на ответниците твърдение, че доказателства за евентуални настъпили неимуществени вреди за родителите не били събрани или ако били събрани такива, то те се отнасяли единствено за бащата на детето, но липсвали доказателства за преживени страдания за майката на Габриела. Настоящият състав счита за излишен по-нататъшния коментар на подобни аргументи", пише в мотивите си съдия Митрев.

Решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Въпреки че документът не е пристигнал по официален ред в МЗ и във Фонда за лечение на деца в чужбина, от МЗ съобщиха, че са съгласни с мотивите на съда и няма да обжалват.