Изтече срокът за регистрация в Централната избирателна комисия на партиите и коалициите, които искат да участват на изборите на 2 октомври.

24 партии и 7 коалиции са внесли документи в ЦИК. Комисията трябва да разгледа документите на формациите и да се произнесе дали са спазени всички изисквания.

На изборите през ноември 2021 година за участие се регистрираха 27 партии и коалиции. През месец юли политически сили бяха 23, а през април - 30.

До 27 август може да има промени в състава на регистрираните коалиции.

Следващата стъпка е да се определи номерът, под който всяка политическа сила ще бъде поставена в бюлетината.

"Не би трябвало да се случи каквото и да било с машините. Те нямат връзка с интернет. Софтуерът се инсталира машина по машина в склада. Всяко отделение се запечатва, всяка машина се запечатва в куфар с пломба при транспортирането. Самото устройство също е пломбирано и се отваря само за смяна на хартията. За да се направи въздействие върху машините, то трябва да се направи върху всички устройства, защото те нямат връзка с интернет."

Това заяви в "Лице в лице" по bTV говорителят на ЦИК Росица Матева.

Устройствата се съхраняват в частен склад. ЦИК определя със свое решение кой има достъп до тях, като списъкът се изпраща до МВР, допълни тя.

"Ще се гласува със същия софтуер, с който се гласуваше през 2021 година. Просто трябва да се въведат новите партии и листи", уточни Матева.

"В почти всяка подписка на партиите за регистрация за изборите има "мъртви души". Важното е валидните подписи да са над 2500. Това изисква Изборният кодекс", посочи говорителят на ЦИК.

"Ако подписите не са достатъчни, регистрацията на партия или коалиция ще бъде заличена", допълни тя.

Относно въпросителната около обединяването на коалициите "Продължаваме промяната" и "Демократична България" Матева коментира:

"Те са регистрирани като коалиции. Имат достатъчно юристи, които ще вземат решението как ще участват в изборите. Законът дава възможност само за промяна в състава на регистрирана коалиция".

От МВР днес обявиха, че ще бъде създадено звено по киберсигурност, което ще следи изборния процес.

"Влезли сме във връзка с ЦИК и сме изяснили основните проблеми и предварителни решения по тях. Тази седмица ще затворим най-важните теми и започваме детайлите по плана, какъвто има във всяка една институция, включително в МВР. На база на предходните избори планът е изключително подробен и със срокове. Към него добавихме създаване на група за киберсигурност, която сега ще действа и която ще се погрижи за усилване на защитата", обясни министър Демерджиев.