Корнелия Нинова коментира изслушването на трима служебни министри в парламента за урана в Хасково и Първомай.

Нинова попита дали бившите министри Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Петър Москов ще понесат политическа отговорност.

"Това не беше дебат, а имитация. Това беше замитане на следите от служебния кабинет“, каза тя.
Нинова заяви, че веднага след заседанието БСП ще внесе подписка за създаване на временна анкетна комисия по въпроса.

По думите й в този парламент ще се поставят истинските въпроси на обществото и ще се търсят решенията на проблемите от ПГ на "БСП за България“.

"Това, което се случи днес в залата беше всичко друго но не и дебат. Каква работа свършихме? Кой въпрос решихме днес? Нито един. Поговорихме си два часа – резултат никакъв. Какво разбраха онези, за които беше предназначено изслушването. Разбраха няколко неща, има превишение на нормите на уран във водата, но не е опасно, но водата е спряна“, каза Корнелия Нинова, цитирана от "Фокус".

Лидерът на БСП заяви, че не се знае какъв ще е ефектът върху здравето на народа.

"Ще го разберем след три-четири месеца, ако се наложи да направим такова изследване“, каза тя и посочи, че във Варненско има информация за същия проблем.

"Според нас трябва да решим три въпроса - първо къде в цялата страна има такъв проблем. Спешно трябва да се гарантира здравето на хората, а не след 3-4 месеца“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя попита някога в парламента дали ще поставят откровено истински въпроса за политическата отговорност.

Това, което трябва спешно да се направи, е Министерски съвет да инициира постановление с което да се отпуснат 2 млн. лева, за да се започне по най-бързия начин изграждането на нови сондажи. Това каза народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

"Призовавам и настоявам министрите да инициират постановление още следващата сряда“, заяви Делян Добрев.

„Призовавам "БСП за България“, тъй като служебният кабинет е избран от президента, да се включат в инициативата и да настояват за постановление“, посочи народният представител от ГЕРБ.