Двама министри - Красимир Каракачанов (който е и вицепремиер) и Владислав Горанов обясниха от телевизионния ефир какво ще представлява координационния център на НАТО във Варна. За новата военна структура, която няма да в база (това беше подчертавано неколкократно) се разбра от съвместния документ - рамка на сътрудничество, който подписаха при срещата си в Белия дом министър-председателят Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

И двамата министри бяха част от българската делегация във Вашингтон.

Морският координационен център въобще не представлява военна база, както се опитват някои хора да плашат обществото, категоричен бе по БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Оформянето на центъра започнало още през 2014 г., "когато беше правителството на Орешарски", напомни вицепремиерът и добави, че заварил проекта като министър на отбраната.

По думите на Каракачанов "то е въпрос и на престиж коя от страните-членки на НАТО в Черноморския регион ще бъдат определени да изведат подобен център. ... Най-простото нещо, което може да бъде обяснено, е че създаването на някаква американска или друга военна база е невъзможно, поради една причина - конвенцията от Монтрьо от 20-те години на миналия век регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Там се регламентира, че повече от 3 седмици не могат да присъстват подобни кораби", обясни министърът, който по образование е историк.

По друга телевизия - Нова, във връзка с координационния център на НАТО за Черноморието министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че "България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно", като вероятно има предвид затоплянето на отношенията на двете черноморски държави през последните години.

Министърът подчерта, че ние "винаги сме били надежден и предвидим партньор на (НАТО) на Балканите".

Попитан дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски съюзник (заговори се дори за изключването й от алианса) и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: "Те не са възхитени от това че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни установки - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна". Горанов има предвид закупуването и (вече) задействането от турската армия на руските ракетни комплекси С-400.

"Координационният логистичен център ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провеждането на ученията в Черно море. И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика", поясни Горанов.

Едно важно припомняне: за лодките, платноходките и бойните кораби

През лятото на 2016 г. у нас широко се дискутира румънското предложение България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море.

Тогава премиерът Бойко Борисов реагира остро: "Това е опит за въвличане на България в допълнителен конфликт.(наред с руско-украинския - б.р.) Нищо не налага разполагане на допълнителни войски в региона. Не ми трябва война в Черно море".

Ето едно знаменателно негово изказване от тогава:

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи - мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати. Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна. Защитавам НАТО и ЕС, защитавам икономическите интереси на страната, но тази граница не трябва да се преминава. Ако народът мисли друго, ще ме смени и ще дойде друг."

Преди разговорите си с Доналд Тръмп Борисов остана верен на тази си позиция и беше категоричен, че няма да допусне военна база на НАТО (или на САЩ) по българското Черноморие.

Какво друго американско за българската армия

Красимир Каракачанов изтъкна, че са били оценени високо усилията на България в областта на модернизацията на армията и сигурността - и от президента Тръмп, и от неговата администрация. Това, според военния министър, отваря възможността за "едни много по-изгодни взаимоотношения за България". Приоритет в разговорите е бил поставен на интересът, който имат американски компании, да инвестират във военно производство у нас.

"И по отношение на бронирана техника, и по отношение на много други аспекти във военнопромишления комплекс. Тоест интересът е към инвестиция. И ние като страна имаме интерес да се инвестира във военнопромишления комплекс. Вие помните, че България беше шеста в света по производство и експорт на оръжие и въоръжение. Сега е на едно от добрите места, но има какво да се желае", коментира Каракачанов. Той отбеляза, че не са разговаряли за закупуване на друга техника, освен договорените изтребители F-16.