Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна в София по повод предстоящото въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България на страницата си във фейсбук.

Интерконекторът, който свързва газопреносните мрежи на двете държави и осигурява ключов за енергийната диверсификация на България достъп до Южния газов коридор и редица нови източници на природен газ, ще заработи официално от 1 октомври, се отбелязва в съобщението.

Съоръжението е с обща дължина 182 км и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод, припомня БТА. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

На Летище София тази вечер Урсула фон дер Лайен беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България. Там беше и заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който публикува снимки на своята фейсбук страница. 

В рамките на посещението си председателят на ЕК ще проведе срещи с държавния глава Румен Радев, както и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, които също ще присъстват на церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка.

За събитието вече пристигна и еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон.