"Дълг на нашето поколение е да застанем на страната на Украйна, защото тя се бори да определи своето бъдеще", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване на Десетия Атински демократичен форум в четвъртък вечер, съобщи АНА-МПА.

Тя каза, че на Украйна трябва да бъде оказана политическа, икономическа и военна помощ, защото украинците "носят Европа в сърцето и в ума си".

Фон дер Лайен призова европейските граждани за единство и решителност.

"Всички сме изправени пред изпитание днес от войната на Русия срещу Украйна, от шантажа, който (Русия) извършва чрез енергията, но трябва да сме решителни и единни. Всеки от нас е част от съпротивата и защитата на нашето бъдеще", заяви фон дер Лайен.

Председателят на ЕК изрази увереност, че във войната, обявена от Русия срещу Украйна, демокрацията отново ще победи, но предупреди, че "мнозина в Европа подцениха заплахите извън и вътре в границите ни", защото след 70 години непрекъсната демокрация "много от нас повярвахме, че ще продължим със свободата и мирното сътрудничество и приехме демокрацията за даденост".

Тя подчерта, че демокрацията не се движи по права линия, а има и обрати, затова е "наш дълг да защитим демокрацията от руския шантаж и авторитаризма, наш дълг е да укрепим всички демокрации".

Фон дер Лайен отхвърли възраженията срещу кандидатурата на Украйна за членство в ЕС с аргумента, че демокрацията й е твърде млада, и каза, че за няколко години тя е извършила много реформи, като същото се отнася и до страните от Западните Балкани, както и за Грузия. "Вятърът на промяната вее на нашия континент", заяви тя.

В словото си тя засегна и слабостите вътре в ЕС и каза, че расизмът и антисемитизмът още не са изкоренени, а заплахи представляват още незачитането на правовата държава и независимостта на правосъдието, както и сериозните безпокойства от корупцията. Фон дер Лайен говори и за новите заплахи като дезинформацията, намесата в изборите и кибератаките.

"Демокрацията може да успее, ако сме единни", каза председателят на ЕК и посочи, че тя се разпространява и в страни, които до момента не са я познавали, защото има способността да вдъхновява. Конкретно тя се спря на милионите ирански жени, които се борят за свободата си, за зачитане и за равенство в своите права.

Що се отнася до инвестициите и енергийната зависимост от Китай и Русия, които подкопават суверенитета на държавите, тя отбеляза, че ЕС планира нова програма за инвестиции в енергетиката и дигитализацията.

В гръцката столица Фон дер Лайен отбеляза още, че трябва да поставим идните поколения в центъра на действията си, като спомена по-конкретно борбата с климатичните промени.

Снощи пък стана ясно, че шефката на Еврокомисията е отложила планираната си за петък вечер среща с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Атина. Срещата между тях ще се състои в София, където и двамата ще бъдат в събота за откриването на газовия интерконектор Гърция-България, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.