Техните сънародници загинаха при свалянето на украински военен самолет от проруски сепаратисти над източния град Луганск тази сутрин.

Около 300 души се събраха пред дипломатическото представителство и скандираха: "Фашисти!", предаде БТА.

Един от демонстранти се качи на оградата на посолството и свали руското знаме с прът. На оградата бе закачен украински флаг.

Вижте снимки >>>

Няколко дипломатически автомобила бяха обърнати. Счупени са стъкла от сградата.

Вижте видео >>>

Руското външно министерство изрази остро възмущение от провокациите на "млади фашизоиди" срещу руското посолство в Украйна, посочи в събота външнополитическото ведомство ведомство в Москва.

"При безотговорно съучастие на украинските власти бе извършено нападение срещу сградата на руската дипломатическа мисия и поругаването на флага на Руската федерация", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Русия.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази силно безпокойство по повод събитията в Украйна и заплаши Русия с нови санкции, предаде Ройтерс, като се позова на неговата говорителка Джен Псаки.

Кери направи това в телефонни разговори с руския министър на външните работи Сергей Лавров и украинския премиер Арсений Яценюк, които проведе след свалянето на украински военен самолет от проруски сепаратисти над източния град Луганск тази сутрин, при което загинаха всички 49 души на борда.

Съединените щати същевременно осъдиха нападението срещу руското посолство в Киев. Те приканиха украинските власти да спазват Виенската конвенция, която ги задължава да гарантират сигурността на дипломатическите сгради.

15 ден е обявен за ден на траур в Украйна заради загиналите. Порошенко заяви, че ще даде "адекватен отговор" заради трагедията.