Златарева бе избрана със 104 гласа "за", като един от тях бе на независим народен представител.

Вижте снимки от заседанието на парламента>>>

По време на обсъждането лидерът на БСП Сергей Станишев заяви:

Няма да участваме в това гласуване, защото парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него, и обслужва тясно партийни интереси, с което най-малкото дължи извинение на  гражданите”.

Той уточни, че БСП ще инициира разговори с други партии за отправяне на питане до Конституционния съд за жалба за действията на президента за ЦИК.

"Не ви е виновен президентът, имаме калпав Изборен кодекс, на който тепърва ще му сърбаме попарата", отвърна Цецка Цачева от ГЕРБ.

Тя призова да бъде гласувана кандидатурата на Маргарита Златарева, защото е деполитизирана, доктор по право и има практически опит в ЦИК.

Десислава Атанасова пък се объна лично към лидера на БСП:

За пореден път се провалихте. Г-н Станишев, не разчитайте повече на г-жа Манолова. В Костинброд тя доказа, че е излъгала. Сега доказа, че не може да разписва законодателство”.

След като вчера изненадващо лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ, днес депутатът Мустафа Карадайъ обясни, че Народното събрание трябва да изпълни задълженията си и да избере ръководство. Едно закононарушение на президента не може да води до друго закононарушение, и то от парламента, добави той.

По-късно Бойко Борисов коментира пред журналисти:

"На ГЕРБ ни е все тази, като нямаме председател на ЦИК, какъв ще имаме. Законното право е на партията-победител да има председател – както на парламент, така и на ЦИК. 17 депутати имаме повече”.

По думите му Станишев напада Росен Плевнелиев, за да прикрие Мая Манолова с "нейните глупости, с абсолютно глупавия Изборен кодекс". Дупнишката юридическа школа се провали, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Местан е по-грамотен човек и вижда, че за това, което е направила Манолова, един ден ще му се смеят, че е участвал в този пасквил. Не иска да бъде ангажиран. Само че единствената жертва е ГЕРБ. На Станишев президентът му е виновен – че се мъчи човекът да прави КСНС, някаква позиция (за Украйна - б.р.), защото парламентът няма", каза още Бойко Борисов.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За избора на зам.-председател на ЦИК