Българският посланик в Москва Атанас Кръстин няма да уважи церемонията по встъпване в длъжност за нов мандат на руския президент Владимир Путин, съобщи "24 часа".

Церемонията започва по обяд в столицата на Русия и бе бойкотирана от редица посланици на държави от ЕС. Посланик Кръстин е изтъкнал лични причини, за да не участва в церемонията на Путин. Не е известно той да има указания от правителството да пропусне церемонията.

На церемонията днес няма да има представители на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Полша и Чехия. Германия дори прибра своя в Берлин за консултации, след като руски хакери бяха обвинени в атака срещу германски политици.

Франция, Унгария и Словакия обаче имат намерение да изпратят свои представители на събитието, за да поддържат комуникационните канали отворени.

Руският държавен глава, който е на 71 години, беше преизбран на поста на избори през март. Той е на власт от близо четвърт век.

През 2020 г. Путин промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата, което означава, че той може да остане на власт на теория до 2036 г., когато ще е на 84 години.