В сърцето на българските планини не от днес се разразява тиха криза - следите на някога свободнотичащите емблематични диви животни изчезват. Бавно, но сигурно. Бързо развиващата се инфраструктура в България застрашава естествените хабитати на уникалната флора и фауна на Родопите, като някои от видовете са вече част от Червената книга. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне и дивите кози са пример за това как само в рамките на сто години животинските видове могат да бъдат доведени до ръба на изчезването.

Минерална вода Велинград ALCALIA е в основата на кампанията "Следи от изчезване", като отново отправя сърдечен призив за подкрепа в усилията за опазване на местообитанията на някои от най-застрашените животински видове в нашата страна. Кампанията, която ще се проведе през май и юни тази година, цели да привлече вниманието на обществеността към проблема с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на хабитатите им.

Централен елемент на кампанията е завладяваща пътуваща изложба, представяща реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на застрашени животни, старателно изработени от био материали и пресъздаващи напълно естествените им местообитания. Изображенията със стъпки на някои от най-емблематичните изчезващи видове ще обиколят градовете София, Пловдив, Бургас и Велинград, за да отразят гласа на родните планини. Входът за всички изложби е напълно свободен.

От днес до 11-и май жителите на София могат да посетят галерия "Слон" на улица "Уилям Гладстоун" 12 от 13:00 до 19:00 ч., където да разгледат уникалните плочи с отливките на животните, както и да посетят сайта https://sledi.velingradvoda.bg, където да разберат как сами могат да допринесат за запазването на местообитанията на дивите животински видове. Повече информация относно изложбата и работното време на галерията можете да видите тук.

"Компанията ни, в частност с бранда минерална вода Велинград ALCALIA, се ангажира дългосрочно и стои зад каузи, касаещи биоразнообразието в Родопите. Започнахме тази инициатива, като помогнахме за презаселването на застрашени от изчезване видове и тази година оставаме верни на ценностите си, като продължаваме да работим за опазването на флората и фауната в България. С кампанията "Следи от изчезване" целим да запознаем още по-голяма част от обществото с този изключително важен проблем, като дадем гласност на изчезващите животни по един необичаен начин. Нашата цел е да накараме хората да спрат и да се замислят, че следите от най-застрашените видове в нашата изложба могат да са и последните, които ще видят. Така всеки от нас може да предприема малка, но значителна стъпка към разрешаването на тази тиха криза. Отделно планираме и залесяване, с което да оставим още по-значим отпечатък за запазването на естествения хабитат на животните.", сподели Савина Паликарева, маркетинг директор на Тимбарк България ЕООД.

Сайтът https://sledi.velingradvoda.bg ще служи като безценен ресурс за хората, които искат да допринесат за усилията за опазване на местообитанията, давайки възможност на всеки да играе роля в опазването на тези ценни екосистеми и да разбере как може да запази следите от наследството на дивата природа.

Плочите с отливките на дивите видове ще бъдат в София до 11-и май, след което ще се преместят в Пловдив.

Места на провеждане на изложбата:

София: Галерия "Слон" на ул. "Уилям Гладстон" 12 | 7 май - 11 май 2024 г.

Пловдив: Галерия "Етерна" - "Княз Александър I" 26 | 14 май - 18 май 2024 г.

Бургас: Културен център "Морско казино" | 21 май - 29 май 2024 г.

Велинград: площад "Николай Гяуров" | 1 юни - 7 юни 2024 г.

След приключването на пътуващата изложба, стъпките на животните ще намерят постоянен дом в Природонаучния музей в Пловдив, за да могат бъдещите поколения да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.

Съдържание на: Велинград ALCALIA