Лидерите на повечето основни партии се изправят един срещу друг на предсрочните парламентарни избори. Най-сериозните "сблъсъци на политтитаните" се очертават в два града - София и Пловдив, сочат заявките от подредените партийни листи.

Най-оспорвано по традиция ще е в ключовия 25-и многомандатен избирателен район в София, където листите на партиите си водят техните лидери Бойко Борисов (ГЕРБ), Слави Трифонов (ИТН), Костадин Костадинов ("Възраждане"), Корнелия Нинова (БСП) и Ваня Григорова ("Солидарна България"). 

"Продължаваме промяната" не се включва в "сблъсъка на политтитаните" със съпредседателите си Кирил Петков и Асен Василев, но изправя срещу опонентите си в "лидерския МИР" фаворита на младото поколение столичани Христо Петров - Ицо Хазарта. ДПС пък са сложили за водач там Станислав Анастасов.

Васил Божков, който днес беше освободен от домашния си арест под гаранция, също обяви, че ще води европейската листа на коалиция "Център". Бизнесменът допълни, че за изборите за национален парламент ще води две листи - в 25-и многомандатен избирателен район в София и в Пазарджик.

Лидерски сблъсък за вота между доскорошните (не)коалиционни партньори от ГЕРБ и ПП-ДБ ще има обаче в Пловдив, където от "Промяната" ще изправят Асен Василев срещу Бойко Борисов. Бившият финансов министър повежда парламентарната листа на ПП под тепетата, заменяйки досегашния фаворит там Никола Минчев, който е кандидат само за Европейския парламент. Ваня Григорова е третият политически лидер, който ще участва в "политическото пловдивско дерби".

Във Варна ГЕРБ и ПП изправят един срещу друг двама адаши - Даниел Митев и Даниел Лорер. Срещу тях партийните листи на останалите основни играчи повеждат Костадин Костадинов ("Възраждане"), Борислав Гуцанов (БСП), Филиз Хюсменова (ДПС) и Тошко Йорданов (ИТН).

Бургас може да изпрати директно в парламента следните водачески заявки на партиите: доскорошния премиер Николай Денков (ПП-ДБ), Жечо Станков (ГЕРБ), Цончо Ганев ("Възраждане"), Севим Али (ДПС), Петър Кънев (БСП) и Ивайло Вълчев (ИТН).

Новият председател на ДПС Делян Пеевски повежда изборните списъци в Кърджали, което е традиция за движението. В "бастиона на ДПС" заявка за участие не е дал нито един друг лидер на голяма партия. От ГЕРБ по традиция са номинирали там Цвета Караянчева, която не успя влезе в миналия парламент и сега ще води и в Пловдив-област. ПП и ДБ издигнаха в последния момент Радослав Милев да ги представлява в Кърджали. Георги Георгиев от "Възраждане" и Цветан Предов от ИТН са другите кандидатури, които ще се борят за вота в града край Арда.

Другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров пък ще е първи в листите в Разград и Силистра, както и за Европарламента.

Водачът на листата на ГЕРБ за евровота Росен Желязков ще води и листата в Благоевград. Срещу него се изправя бившият министър на регионалното развитие от ПП-ДБ Андрей Цеков. Градът е и вторият, който Делян Пеевски е избрал да е водач. БСП залагат на лидера Корнелия Нинова, "Възраждане" на Цвета Рангелова, а най-малката партия в сегашния 49-и парламент ИТН - Тошко Йорданов.

На тези избори Лена Бориславова се завръща в активната политика след майчинството, но без гарантирано избираемо място в листите. Такъв е и случаят с бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който е поставен под №2 в Перник след Кирил Петков.

Самият Петков повежда листата и в столичния 23-и МИР, където ще се изправи срещу Георги Георгиев (ГЕРБ), Тимур Халилов (ДПС), Цончо Ганев (Възраждане"), Христо Проданов (БСП) и Павела Митова (ИТН).

Асен Василев е кандидат №1 на ПП-ДБ и в родното му Хасково, където от ГЕРБ изправят срещу него големия му опонент Делян Добрев.