"Продължаваме Промяната - Демократична България" определи водачите на листи за предстоящите избори за Народно събрание, както и листата с кандидатите за евроизбори, на 9 юни 2024 г.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев оглавяват по две листи за народни представители. Петков е водач на листите в 23 МИР София и 14 МИР Перник. Водачът на листата в Перник от предходните два избора - за 48-о и 49-о Народно събрание, Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София.

Асен Василев е водач на листата в 16 МИР Пловдив и 29 МИР Хасково.

Бившият премиер Николай Денков също води листите в два многомандатни избирателни района - 2 МИР Бургас и 30 МИР Шумен.

Богдан Богданов е начело на листите в 15 МИР Плевен и 17 МИР Пловдив - област.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е начело на листата в 24 МИР София.

Листата на ПП-ДБ в 25 МИР София, където по традиция са лидерските битки, се оглавява от рапъра Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Там водачи на листи са Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Костадин Костадинов, Ваня Григорова и Васил Божков.

Снимка: БТА

Сред поставените на първо място в списъците за Народно събрание не присъстват Бойко Рашков, ген. Атанас Атанасов и Лена Бориславова. Атанасов и Бориславова все пак са в листите на избираеми места, както и Рашков, който е втори в Перник, въпреки че на предходните избори бе водач на листата на коалицията именно в миньорския град.

Атанасов пък на предходните избори бе водач на листа в Кърджали, откъдето коалицията не взе мандат, затова сега повежда ново лице - Радослав Милев.

Снимка: БТА

Листата с кандидати за Европейския парламент е оглавена от Никола Минчев. На второ място там е дипломатът Стефан Тафров от "Да, България", следван от Даниел Лорер. Освен кандидат за евродепутат, Лорер оглавява и листатата за народни представители в 3 МИР Варна.

На четвърто място в евролистата на ПП-ДБ е Деница Симеонова и Радан Кънев. Христо Петров е шести, следван от Искрен Митев. Десети в листата е Настимир Ананиев, а последна е Елисавета Белобрадова.

"Тръгваме с амбицията за максимално широко представителство на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в следващия европарламент."

Това заяви пред журналисти водачът на листата за изборите за Европейски парламент Никола Минчев. Той заедно с Радан Кънев и Стефан Тафров регистрираха листите за предстоящите избори за Европейски и национален парламент на 9 юни. Проевропейската демократична общност със сигурност ще разшири присъствието си в следващия Европейски парламент, но нашата цел е това разширение да бъде максимално, увери Никола Минчев.

Снимка: БТА

По думите му има известна аналогия в избора на колегите му от ГЕРБ-СДС Росен Желязков, който също е бил председател на 49-ото НС, да води тяхната листата за евроизборите.

"Колегите от ГЕРБ-СДС очевидно са търсили тази аналогия, тъй като ние първи обявихме водача, но бих казал, че има и разлики. Аз участвам в европейската листа и няма да участвам в листата за българския парламент. Смятам, че така е честно за българските избиратели", добави Минчев.

Той отчете, че при кампания "две в едно" е много вероятно националните теми дори да надделеят над европейските. Една от нашите цели е европейската тематика също да бъде чута по време на кампанията, допълни Минчев.

Даниел Лорер, водач на листата във Варна, заяви, че подкрепата за ПП-ДБ във Варна се разширява. Той посочи, че е изключително важно и на европейските избори демократичната общност да има много по-широко представителство. За това ще работим и ще вземем нашите решения след като станат ясни окончателните резултати, коментира Лорер.

Ето кои са хората, които ще поведат коалицията в името на една нормална европейска държава:

Водачи на листите за Народни представители:

1. Благоевград - Андрей Цеков
2. Бургас - Николай Денков
3. Варна - Даниeл Лорер
4. Велико Търново - Людмила Илиева
5. Видин - Любен Иванов
6. Враца - Деница Симеонова
7. Габрово - Явор Божанков
8. Добрич - Ивайло Мирчев
9. Кърджали - Радослав Милев
10. Кюстендил - Георги Стамов
11. Ловеч - Искрен Арабаджиев
12. Монтана - Ванина Вецина
13. Пазарджик - Ивайло Шотев
14. Перник - Кирил Петков
15. Плевен - Богдан Богданов
16. Пловдив - Асен Василев
17. Пловдив област - Богдан Богданов
18. Разград - Антоанета Цонева
19. Русе - Мартин Димитров
20. Силистра - Богомил Петков
21. Сливен - Татяна Султанова
22. Смолян - Михал Камбарев
23. София - Кирил Петков
24. София - Христо Иванов
25. София - Христо Петров
26. София област - Александър Симидчиев
27. Стара Загора - Радослав Рибарски
28. Търговище - Илина Мутафчиева
29. Хасково - Асен Василев
30. Шумен - Николай Денков
31. Ямбол - Мирослав Иванов

Кандидати за евродепутати на ПП-ДБ:

1. Никола Минчев
2. Стефан Тафров
3. Даниел Лорер
4. Деница Симеонова
5. Радан Кънев
6. Христо Петров
7. Искрен Митев
8. Алина Добрева
9. Ива Руйчева
10. Настимир Ананиев
11. Димитър Димитров
12. Борислав Антонов
13. Красимир Александров
14. Силвия Атипова
15. Марин Йотов
16. Богомил Георгиев
17. Елисавета Белобрадова

Повече информация за кандидатите може да видите тук и тук.