Васил Божков обяви, че ще води европейската листа на коалиция "Център". Пред журналисти в Централната избирателна комисия (ЦИК), след като листите на формацията бяха регистрирани, Божков каза, че втори след него в евролистата ще бъде Дарин Дросев, който е председател на формацията.

Божков допълни, че за изборите за национален парламент ще води две листи - в 25 многомандатен избирателен район (МИР) в София и в Пазарджик.

"Пазарджик - носталгично, в 25-и - понеже там са всички", обясни Божков решението си в кои два района да бъде водач.

В 25 МИР в София Божков ще се изправи срещу силна конкуренция - лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, "Възраждане" - Костадин Костадинов, БСП - Корнелия Нинова, ИТН - Слави Трифонов, Христо Петров - Хазарта от ПП-ДБ, и Ваня Григорова от "Солидарна България".

"В кампанията ще заложим на позитивност. Няма да обещаваме неща, които няма да изпълним", заяви той.

А на въпроса какво ще изпълни, ако бъде избран, отговори:

"Ще изпълним да променим системата, ще премахнем това статукво, законите ще се спазват, ще има ред в държавата, ще прекратим корупцията. И най-важното - ако не можем да го направим това, понеже няма да имаме достатъчно депутати в парламента, ще пречим на всичките им корупционни схеми".

На въпрос как ще си партнира ГЕРБ и "Продължаваме промяната", ако се стигне до коалиционно правителство в рамките на следващия парламент, той отговори: "Ако има коалиционно правителство, ние няма да си партнираме с тях. Ние ще им пречим да си осъществят престъпните си схеми".

Дали, ако бъде избран за Европейският парламент, ще отиде там, или ще се откаже от мястото си, бизнесменът заяви, че щял да "реши на момента".

Дарин Дросев, който е втори в листата, изрази готовност да иде в Брюксел, ако формацията спечели мандат, но Божков се откаже.

"Имаме намерение да произведем адекватна критика, с която Европа да промени отношението си към България", посочи Дросев.

По-рано днес Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков срещу парична гаранция от 130 000 лева. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му.