"Крайно време е да започнем да вършим това, заради което гражданите са ни изпратили да ги представляваме" - това заяви в първия си коментар Цветомир Петров от "Продължаваме промяната - Демократична - България" и "Спаси София" след като беше избран за председател на Столичен общински съвет и пое поста си. Той сподели и че да бъде общински съветник било негова мечта, за да "работи за родния си град".

"Когато човек получи подкрепа, благодари за доверието. След близо три месеца неработещ Столичен общински съвет не политическото доверие е в основата на моя избор, а труден компромис от страна на всички политически сили. Съзнавам, че компромисът и постоянният политически диалог ще са в основата на работата на този състав на СОС. Единственият компромис, който не бива да допускаме, е с развитието на града ни", заяви още Петров. 

"Мечтаех да съм общински съветник, за да работя за родния си град, съдбата ме натоварва с много по-голяма чест и отговорност", добави той. 

При представянето на кандидатурата му по-рано днес Цветелина Заркин от ПП-ДБ и "Спаси София" го представи го като "млад и енергичен и със солиден административен опит". 

Петров притежава над седем години опит в публичния сектор, където подобрява процесите, свързани с административно обслужване, управление на собствеността и обществените поръчки.

Заявявал е, че иска София да развие своя потенциал с подредена и чиста градската среда, с повече спортни игрища и детски площадки за различни възрасти. Вярва, че чрез развитието на Витоша "можем да направим София туристически и културен център". 

До избора му се стигна с 47 гласа подкрепа от столичните общинари, като за Петров гласуваха всички освен ИТН и част от "Възраждане". Деян Николов, който издигна Емил Димитров от "Възраждане", заяви, че в СОС има "нова сглобка, маскирана като временно решение". Подкрепилите кандидатурата на ПП-ДБ-СС пък се аргументираха с мотива, че това е "временно, техническо решение" (думи на Борис Бонев от "Спаси София"), "тестов, карантинен, изпитателен период" (Карлос Контрера, ВМРО) и заявиха, че няма политическо мнозинство в СОС (Антон Хекимян, ГЕРБ), както и че "решението не е лесно, но съветът трябва да заработи, тъй като градът е блокиран" (Иван Таков, БСП). 

Кой е Цветомир Петров?

Цветомир Петров е роден на 5 юни 1990 г. в София. През 2009 г. завършва Професионалната гимназия по телекомуникации. Висшето си образование завършва в Университета за национално и световно стопанство, където придобива бакалавърска степен по "Публична администрация", а по-късно става и магистър по "Управление и администрация". Владее английски език.

През 2009 г. е ръководител екип Credit Control в CableTel, където ръководи екипа при подготовка, организиране и събиране на вземания при просрочени задължения.

В периода 2010-2011 г. заема длъжността "мениджър екип" в С.Г. Груп ООД.

От 2011 до 2013 г. е маркетинг консултант на "Кенвело" - България ЕООД.

От 2013 до 2015 г. е регионален представител за град София, ISDR (Independent Sitetalk Deals Representative), ISCR (Independent Sitetalkcashback Representative) на The Opportunity Network Ltd., където подготвя, организира, развива и ръководи цялостната търговска политика на компанията. Осигурява доброто функциониране на системата за изпълнение на поръчките, като при необходимост осигурява обучение, подкрепа и мотивация, както и спазването на административните услуги. Изготвя план за пътуванията из района, като внимава най-важните обекти да получат нужните покрития и да реализира нови възможности за бизнес.

За периода 2015-2018 г. е експерт в областната администрация на София област, където организира и ръководи работата на деловодството, пълното материално технически обезпечаване на администрацията и провеждане на процедури по ЗОП.

От 2018 до 2021 г. година е главен експерт в Министерството на околната среда и водите, като дейността му е насочена към изготвяне на всички видове актове и одобряваните с тях документации, свързани с подготовка, стартиране и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП); участие в комисии за разглеждане, оценка и класиране на постъпили оферти по обществени поръчки; извършване на всички действия предвидени в ЗОП след приключване на договора; окомплектоване, архивиране и опис на досиета на поръчките.

От есента на 2022 г. става част от "Продължаваме промяната". През октомври 2023 г. е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от местна коалиция "ПП-ДБ и Спаси София". На 8 февруари пък бе избран за временен председател на Столичния общински съвет, уточняват в биографията му от пресцентъра на СОС. 

Първи коментар на Васил Терзиев: Има много различия между групите в СОС, но поне ще работим

"Днес на 8 февруари от осмия път потвърдихме народната мъдрост: "седем пъти мери, един път режи", коментира столичният кмет Васил Терзиев след избора на председател на Столичния общински съвет (СОС).

Най-накрая можем да започнем работа - нещо, което от три месеца до момента не успявахме, изтъкна Терзиев. Той заяви, че за него и за администрацията тепърва започва още по-голямото предизвикателство - с работещ Общински съвет. Съзнавам, че това не означава политическа подкрепа нито за председателя на Общинския съвет, нито за администрацията, посочи Терзиев. 

Той отбеляза, че разговорът няма да се води през медиите, а в комисиите, в Общинския съвет. Съвсем скоро отново ще сте свидетели, колко много различия има в политиките, във вижданията ни по ключови въпроси, но поне ще можем да работим, каза още Терзиев.