"Трябва да се отграничим от политиканстването, защото с популизма, който наблюдаваме през последните години, никой не решава проблемите. Необходим е политически и обществен консенсус, но когато няма политическа воля за това, няма как да се стигне до истината. Държавата днес отсъства от реалните геополитически решения". Това заяви бившият Втори в ГЕРБ и настоящ председател на "Републиканци за България" Цветан Цветанов пред Zagoranews.bg.

 

"Мисля, че в "Републиканци за България" ще има повече нови лица, които не са свързани с формацията, в която бях преди време. Не съм затворил телефона и не съм обърнал гръб на всеки, който е поискал да подкрепи "Републиканци за България". Днес политическите дебати са много принизени и вече са по-скоро махленски. Ние ще се фокусираме върху това, чрез експертиза да даваме политически послания, защото има много проблеми, които не са решени. Трябва да се отграничим от политиканстването, защото с популизма през последните години не се дават конкретни решения на проблемите. Трябва да говорим за това, какво трябва да направят политиците, а не само да се грижат за събиране на гласоподаватели, криейки информация", каза още Цветан Цветанов.

"В момента основният дебат е защо Румен Радев е отишъл в Естония и кой е дал информация за срещите му преди това, но никой не подкрепя домакинството на "триморието" през 2021 г. и какво можем да постигнем с тази инициатива. Институционалното и личното противопоставяне доведе до там, че всичко е доведено до махленски език. Ние отсъстваме от реалните геополитически решения. При "Турски поток" трябваше да има национален консенсус, а не да прегръщаме това, което предлага Русия, защото виждаме, че страната ни ще понесе огромни щети. Българският данъкоплатец ще плаща 3 млрд. лв., но тази сума няма как да се възстанови от "Газпром" с тези 90% резервиран газ, който ще потече. Това е нарушаване на европейското законодателство, отклонение на евроатлантическия ни път. Най-големите лобисти на руските интереси не са Георги Първанов и Пламен Орешарски, а Борисов, Дончев и Теменужка Петкова. Когато бях в парламента и трябваше да се вземе решение за АЕЦ "Белене", казах, че не трябва да се взима това решение. В парламента успяхме да направим мнозинство. В днешното състояние на българския парламент, няма кой да води смислен дебат за темите, свързани с националната сигурност и с хоризонта, който трябва да очертае страната ни", коментира лидерът на "Републиканци за България".