Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Станков - Расате по искане на главния прокурор Иван Гешев. 

"За" решението, с което ЦИК даде разрешение за привличане на Расате като обвиняем, гласуваха 11 членове на комисията.

По-рано днес главният прокурор внесе мотивирано искане до ЦИК за сваляне на имунитета на Боян Станков-Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите на 14 ноември. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура. Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Боян Станков в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо него. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. "Княз Ал. Дондуков" в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Като кандидат за президент Боян Расате е "лице с имунитет" и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

В същото време няколко организации протестират пред Съдебната палата в София срещу случаите на хомофобски прояви. Пред БТА протестиращи обясниха, че конкретен повод за недоволството им е нападението над общностен център "Рейнбоу хъб" в столицата вчера.

Организатори на събитието са "Рейнбоу хъб", "София Прайд", Фондация "Билитис", Фондация "ГЛАС", Младежка ЛГБТ организация "Действие", Колектив "Феминистки мобилизации" и Фондация "Single Step".

Снимка: БТА

За свалянето на имунитета на Боян Станков-Расате настояваха и самите организации през днешния ден. "Това е поредната недопустима, хомофобска атака за тази година", заявяват още организаторите на протеста. Те призовават и за промени в Наказателния кодекс, където да се предвидят състави за престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди.

Расате: Имунитетът ми бе свален не от Гешев, а от Херо Мустафа

"Очаквано беше, но това за мен не е голяма драма. В своята дългогодишна обществена дейност никога не съм се ръководил от това дали имам имунитет или нямам. Защитавам определени идеи и ценности и това, че по време на това деяние имах имунитет, е по-скоро дребна случайност", заяви Боян Расате в предаването "Денят ON AIR".

Според него неоспорими доказателства за това дали той е сред агресорите няма, защото това би предполагало България да е правова държава. "България не е правова държава и тук правосъдието е улично. Дали аз имам имунитет или не - не е важно, а по-важното е хората, които разпространяват педофилска пропаганда сред подрастващи - те продължават да имат имунитет", посочи кандидат-президентът и лидер на БНС.

Расате е категоричен, че имунитетът му е поискан от Гешев не без външен натиск, като такъв, по думите му, е бил оказан от 11 чуждестранни посланици, начело с американския - Херо Мустафа. "Мога да кажа в прав текст: Имунитетът на Боян Расате бе свален от Херо Мустафа", декларира той.

Расате обяви, че притежава записи с 13-годишно дете на член на БНС, показващи как то е било "склонявано към проституция и разчупване на неговата сексуалност". "Имаме такива доказателства от 1 месец, но не сме се обърнали към органите на реда, защото знаем, че България не е държава и защита никой не получава нито от държавата, нито от полицията, нито от прокуратурата", подчерта той и показа пред камерите на Bulgaria ON AIR множество пропагандни брошури, съдържащи, по думите му, "хомо-педофилска-содомистка" идеология.

"В момента сипят обвинения, че те били нападнати, че една жена била ударена. Извинявайте, ама там няма жени, а брадати мъже, които раздават тези неща. Тези мъже, които раздават тези неща, не са само един ден там. Те са ги раздавали и на това дете, което е било там", добави Расате.