Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за осъществяване на контрол при отпечатването на хартиените бюлетини за гласуване на 2 октомври, съобщи ЦИК.

Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за народни представители на 2 октомври са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с грамаж на хартията 120 гр/кв.м. Бюлетините се отпечатват от Печатницата на Българската народна банка (Печатницата на БНБ). При необходимост печатницата на БНБ може да ползва други специализирани печатници. Бюлетините се отпечатват при спазване на техническите характеристики, одобрени с решение на Централната избирателна комисия, пише в решение 1266-НС на ЦИК.

Незабавно след приключване на проверката на кандидатските листи за изборите за народни представители ЦИК възлага въвеждането на данните относно съдържанието на бюлетините в електронната система. Процесът на отпечатване на хартиените бюлетини започва след получаване на потвърждение за одобряване на предпечатния образец от РИК по електронен път и уведомление от ЦИК.

Печатницата на БНБ (всяка печатница изпълнител) е длъжна да приведе помещенията си за изработка и съхранение на хартиените бюлетини в съответствие с изискванията на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи с цел осигуряване на контрола при отпечатването и за опазването на хартиените бюлетини от пожар, посегателства и унищожение.

Предаването на отпечатаните хартиени бюлетини се извършва под контрола на Министерството на финансите в присъствието на упълномощени представители на печатницата изпълнител, на съответната областна администрация и на двама упълномощени членове на РИК, предложени от различни партии и коалиции. Отпечатаните бюлетини за гласуване извън страната се получават от оправомощени служители на Министерството на външните работи в присъствието на представители на Министерството на финансите. На предаването на бюлетините за гласуване в секциите извън страната може да присъстват и членове на ЦИК.

Бюлетините за съответния изборен район се съхраняват в определени от областния управител за целта помещения. Районните избирателни комисии контролират транспортирането, съхранението и разпределението на бюлетините по секции. Дейностите по охрана на бюлетините при тяхното транспортиране, както и охраната на помещенията, определени за съхранение на бюлетините, се осъществява от органите на Министерството на вътрешните работи.