Главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка на катастрофата с бащата на президента Румен Радев, съобщи за Dir.bg неговата говорителка му Румяна Арнаудова.

Инцидентът не е докладван в Районна прокуратура-Харманли, въпреки че е станал преди повече от 7 дни, посочи тя. Затова главният прокурор е възложил проверката на  зам.-шефката на Прокуратурата в Хасково Дарина Славова, посочи Арнаудова.

Проверката ще е в 2 направления. Първото е дали има престъпление по транспорта. Засега данните от МВР сочат, че блъснатият от Георги Радев Стефчо Тодоров е с лека телесна повреда, след като мерцедесът на бащата на президента удря инвалидната му триколка на кръгово в Харманли. Той обаче е посетил болница, където са му направили рентгенови снимки.

Прокуратурата ще изземе цялостната медицинска документация и ако се окаже, че Тодоров е със средна телесна повреда, ще бъде образувано досъдебно производство за катастрофата. Самите снимки ще бъдат предадени на съдебен лекар, който след това ще прегледа пострадалия. Ще има и разпити на бащата на президента, както и на Стефчо Тодоров, посочи Арнаудова.

Второто направление на проверката е за действията на служителите на МВР. Ще се проверява как са отработили сигнала. Иззет е записът от камерата, назначена е видеотехническа експертиза. Ще има и автотехнически експертизи на мерцедеса и инвалидната триколка.

Ще се иземат обясненията на бащата на Румен Радев, пострадалият Тодоров, служителите на МВР и на местен лидер от БСП, случайно присъствал на местопроизшествието.

Прокуратурата ще разследва и има ли нарушения от страна на МВР, престъплението да бъде прикрито.

Стефчо Маринов Тодоров е жертвата на пътния инцидент в Харманли, предизвикан на 17 август от бащата на президента Румен Радев - Георги. 

"За какво ме безпокоите? Нищо не искам да говоря. Не съм пускал жалба в МВР. Не ми се говори по този въпрос, айде чао, довиждане", лаконичен бил пострадалият Тодоров.

От източници в Харманли обаче Faktor.bg научил, че още минути след катастрофата Стефчо Тодоров е заявил на полицаите, че е недоволен от работата им и ще пусне в МВР възражение по случая. Но на следващия ден изненадващо е заявил, че се отказва да пуска жалба. Пред полицаите потвърдил, че с него е воден разговор, за да действа по този начин. Кой го е "посъветвал" да постъпи така, тепърва трябва да се установи.

Днес стана ясно от разпространен видео клип в социалната мрежа, че 81-годишният Георги Радев е предизвикал ПТП, което осем дни е прикривано от МВР. От самия клип става ясно, че на местопроизшествието полицаите не са съставили протокол за инцидента, водачите не са били подложени на тестове за алкохол и наркотици, а партийният лидер на БСП в Харманли дори си е позволи да премести в присъствието на униформените ударената инвалидна триколка.

Поведението на жертвата Тодоров недвусмислено показва, че явно е предупреден и може би се страхува да даде гласност на катастрофата. Според негови съседи повече от седмица след инцидента ръката му продължава да бъде видимо наранена.

От президентството твърдят, че натиск не е оказван. МВР са започнали проверка, но се съмняват, че някакъв младши полицай се опитал да замете следите. Хора от системата обаче са категорични, че без знанието на шефа на РПУ-Харманли прикриването няма как да се случи.