"Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!" са на ход. Ние сме готови и за избори", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в предаването "Лице в лице" по bTV. 

"Ние от миналия петък водим разговори и консултации. Не знам какво е станало с ДБ. Не разбирам защо Христо Иванов излезе и прочете тази странна декларация", каза още Йорданов.

Той е категоричен, че още по време на разговорите е станало ясно, че ИТН и ДПС нямат никакви допирни точки.

"Ние с ДБ постигнахме абсолютно съгласие по темата, че трябва да има дълбока съдебна реформа. Ние постигнахме пълно съгласие и после се появи Христо Иванов, който започна да ни обвинява във връзки с ДПС. Кой саботира тези промени? Кой ще спре процеса в момента - не сме ние", допълни Йорданов.

Той добави, че ако се стигне до предсрочни избори за втори път отговорността ще е изцяло на ДБ и ИБГНИ, тъй като точно от тях ИТН е поискала политическа подкрепа.

"Няма ДПС и те го знаят прекрасно. Няма ГЕРБ. Няма "Изправи се", няма и "Демократична България". Това е нормално за правителство на малцинството", допълни Йорданов.

"Чакаме ход от страна на ДБ и ИБГНИ. Ние сме заявили какво правим, постигнали сме договореност по политиките. Искат ли това нещо да се реализира или не - топката е в тяхното поле", каза Йорданов.

Той допълни, че министрите в кабинета на ИТН ще бъдат професионалисти без политическа обвързаност, които не са били министри, не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. "Експерти, млади - или по-стари хора, но образовани, доказали се експерти", каза Йорданов.

Той каза още, че проектоминистрите са обсъдени като политически фигури с ДБ и с останалите партии, но конкретни имена не са коментирани, защото "не били попитали".

Той допълни, че няма смисъл да се подписва никакво политическо споразумение на хартия, тъй като дори от него може да се отметне една от двете страни.

"Наред са ДБ и "Изправи се". Те започнаха това", каза Йорданов.