Румен Радев спечели днешния балотаж на президентските избори, като получи между 66 и 68% от гласовете на отишлите до урните. Това показват данните към 21 часа на социологическите агенции "Алфа Рисърч", "Галъп" и "Тренд", които следиха вота с екзитпол. Така Радев стана вторият - след Георги Първанов - президент у нас, спечелил втори мандат.

Според паралелното преброяване при 100 процента изпълнение на извадката на "Алфа Рисърч",  президентът постига убедителна победа с 66,4 процента. Опонентът му, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков получава подкрепа от 32,3 процента от гласувалите. 

1,4 от имащите право на глас пък не са избрали нито един от кандидатите. Избирателната активност е била 34,1 на сто. 

Румен Радев печели балотажа за президент с 66,4 на стоп, показва паралелното преброяване на "Галъп" при 100 процента изпълнение на извадката.

За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31,9 на сто. С "Не подкрепям никого" са гласували 1,7 на сто. 

Почти всички електорати, които излязоха на 14 ноември, излязоха и сега. Изключението е ДПС, които не излязоха, коментира Първан Симеонов от "Галъп" пред БНР.

По думите му вероятно и част от другите формации не са се мобилизирали докрай. "Една от новините е, че "Продължаваме промяната" се мобилизира. ГЕРБ като че ли още са попарени. Победата на Румен Радев се оказа протоколна", каза още Симеонов.

По думите му на балотаж активността традиционно е ниска.

"Този път нямаше и залог. Плавно преминаваме от времето на Бойко Борисов към времето на Румен Радев. Вторият мандат на Радев ще бъде доста различен от първия", смята социологът.

Проучването на "Тренд" при паралелното преброяване на 100 процента от извадката показва, че вторият мандат на Радев гарантират 67.8 на сто от гласовете на участвалите в балотажа. Герджиков пък печели 30.7% от вота. "Не подкрепям никого" е бил предпочитаният вариант за 1.5 на сто от избирателите. 

Общо 32.4 на сто от имащите право на глас са го упражнили в деня на балотажа.

Преди 5 г. - на балотажа на президентския вот на 13 ноември 2016 г., Румен Радев, тогава издигнат от БСП, спечели срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева с 59,37% срещу 36,16%.