Близо 300 души чакаха тази сутрин в 8 часа пред пловдивската областна управа, където се помещава 17 РИК Област Пловдив, за да предадат изборните си протоколи. Повечето от тях са дошли около 1 часа през нощта и са я прекарали на открито, има и трима колабирали. 

Тъй като в осигурената палатка не се побират повече от 50 души, останалите чакаха на открито или в автобусите, с които са дошли. Членовете на секционните комисии недоволстваха, защо не им е осигурено топло помещение.

Междувременно черен чувал с документи от 7-ма секционна избирателна комисия в район Западен в Пловдив откри полицията тази сутрин в контейнер за боклук близо до училището, където се провеждаха избори.

Чувалът е предаден на председателя на 16-та РИК Тодор Тодоров. По-късно той обясни, че вътре са били избирателните списъци на комисията и, по думите на самата комисия, са изхвърлени неволно в бързината. Протоколите и другите документи са предадени отделно и са наред. Списъците всъщност не участват в броенето на бюлетините. Те са за проверка от ГРАО. Предстои РИК да вземе решение дали да наложи административно наказание на секционната комисия.

30-ти час на крак в София

Огромна опашка осъмна пред Областната избирателна комисия в София на пл. „Македония” в столицата. Хората там чакат да предадат протоколите от гласуването в София-област повече от 10 часа 

Те се оплакват, че нито са яли, нито са пили вода. А протоколите и чувалите с бюлетините отлежават в бусовете край тях.

"Тук сме от два часа през нощта. Не съм доволна от мудната организация за провеждане на изборите. На крак сме вече 29 часа. Хората са уморени, изтощени и не ни се стои повече тук”, разказа пред Нова телевизия една от жените, чакащи да предадат протоколите и бюлетините от техния регион.

„Дойдохме в 2:30 ч. от Самоков и вече 29 часа сме на крак. Нито сме спали, нито сме яли”, разказа друга жена, чакаща за предаване на протоколите на пл. „Македония”.

Хаосът в зала "Арена Армеец" и зала "Универсиада", където миналата година членовете на секционните избирателни комисии бяха блокирани с дни, не се повтори. Нощта там премина спокойно.

Опашки пред РИК във Варна

Във Варна пред Районната избирателна комисия все още има чакащи членове от секционни комисии, предаде БНТ на обед. Според очевидци в нощните часове се е наложило да дойде линейка, защото на някои от хората им е прилошало.

Още преди вота от комисията предупредиха, че обработката на протоколите ще става по-бавно, заради двата вида избори.

Според чакащите в 7 часа тази сутрин пред РИК, причината е в лошата организация на работа.

Соня Томова каза, че чака от един часа и  трудно се минава. 
"Аз успях да поспя три часа на пода, но другите не. И им е трудно на хората", допълни тя.

Според нея причините могат да са много:  "и самите секции - членовете които са си объркали протоколите, отделно тия които приемат в изчислителния център, може би и там имат проблеми, и референдумът според също е затруднил хората".

Според Нели Лазарова всяка година обещават да има подобрение и очакват да има подобрение, пък то по-зле.

"Лежим по земята, няма и столове къде да седнем, много малко са младите, не се хващат на такава работа, защото е отговорна един пън, втори път, те са работещи хора, ето днес са си загуби работния ден, а са в частни фирми, как ще се оправдаят", допълни Лазарова.

На "бойното поле” пред РИК в Благоевград

Към 7 часа тази сутрин РИК - Благоевград приемаше протоколите от гоцеделчевския район, а тези от Петрич все още не бяха минали. Хората се оплакаха от лошата организация на РИК по приемането на протоколите, предаде БГНЕС.

"Никаква организация, от 2 часа сме тук, виж какво става”, „Петрич сега пристигнаха, кога ще минат”, „Виж в каква България живеем, за какво се борим, по 48 часа блъскаме, никой не ни пита спали ли сме, яли ли сме в тази загубена държава”, казаха  изнервените от чакането с часове пред РИК-Благоевград.

"Какво избори бе братче, виж какво става, зад нас има още хора”, каза Иван Кременлиев от борческия Гърмен. „Виж как се мъкнат чували, това ако е в друга държава - война ще стане”, добави друг.

„27-и час сме на бойното поле”, каза друг.

Хаос и в Кърджали

И към 11 ч. все още опашките от хора са огромни, а самите те и изнервени пред РИК в Кърджали. Някои спят по столовете, а чувалите с бюлетини се въргалят без надзор по земята, предаде БГНЕС.

Според председателя на РИК-Кърджали Антоанета Юрукова, такъв хаос досега не е имало. Тя каза, че това се дължи на голямата подмяна на членове на СИК, като в деня преди изборите са били сменени около 500 членове.
"Хората са неподготвени и некомпетентни и затова се е създал този хаос, добави още Юрукова.