Изпълнителният директор на фирмата-доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма" Веселин Тодоров каза в интервю за БНР, че не разбират какво иска от тях Централната избирателна комисия, поради което е насрочена и днешната експертна среща на представители на двете страни. Дължимите на "Сиела" суми е трябвало да бъдат изплатени до края на юни, уточни той. ЦИК от своя страна твърди, че от фирмата-доставчик не са предали всичко дължимо като технологични данни.

"Ние не можем да разберем дори какъв е проблемът. Няколко пъти получаваме писма с различни искания, на които отговаряме всеки път. Така или иначе сме предали всичко, каквото по договор сме дължали, още през февруари и след модификации, които са били по искане на ЦИК, отново през март. (...) След което обаче, най-вече може би и покрай смените в състава на ЦИК, те решиха, че трябва още нещо да предаваме", заяви Тодоров.

Той посочи, че "Сиела" предава всичко, което й бъде поискано, дори неща, които не били длъжни по договор. "В момента обаче наистина не можем да разберем какво се иска от нас и затова помолихме за тази среща на експертно ниво", поясни шефът на фирмата-доставчик на машините.

"ЦИК имат амбиция да станат IT фирма, доколкото разбирам. Обичайното, когато се работи с държавна администрация, е изпълнителят да предаде сорсовете и описание на системите, плюс самите системи, така че ако реши възложителят да ползва услугите на друга фирма, лесно да може да възложи на тази друга фирма разработката, доработката на системите и това в нашата история на "Сиела" много пъти се е случвало", заклчи той.

"Сега обаче разбираме, че няма да се прехвърли дейността на друга фирма, а ЦИК иска сам да може да разработва тези системи, и сега се опитват да назначат IT екип в ЦИК и този екип пък задава някакви въпроси. За съжаление, не срещаме необходимата компетентност от другата страна и може би затова е целият проблем", коментира той.

Софтуерът им е разработен от експерти в САЩ и Панама, уточни още Тодоров.