Това заяви на протестен митинг в Белене председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на партията си.

Станишев отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че поскъпването сега е заради ВЕИ проектите на тройната коалиция и посочи, че големият бум на подписване на договори за възобновяеми енергийни източници е през 2010 г. и 2011 г. По думите му към средата на 2009 г. от фотоволтаици има изградени мощности едва 20 мегавата, а сега се говори за 12 000 мегавата. Няма защо да се оправдават с предишното правителство, това е просто манипулация и лъжа, твърди Станишев.

Станишев, депутатите Румен Овчаров, Янаки Стоилов, Румен Петков и Антон Кутев присъстваха на изнесено заседание в Белене на инициативния комитет за референдум за втора ядрена централа. Присъстваха и председателят на инициативния комитет Стефан Воденичаров, членовете на комитета Ангел Гълъбов, Велко Вълканов, Васил Сгурев, Димитър Бучков и кметът на Белене Петър Дулев. До площадката на Белене обаче бяха допуснати само народните представители.

Страхливците на най-високо ниво забраниха на медиите да влязат в АЕЦ "Белене", за да видят поредната лъжа на управляващите, каза Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС. Станишев влезе на площадката с депутати от БСП и при излизането разказа за това, какво е видял. Състоянието на площадката е, че има 60 метра издълбан и излят бетон с арматура, а не е никакъв "гьол". Трябва да издържа 9 степен земетресение по Рихтер и страхливците не искат да видите истината, каза Станишев.

Премиерът възнегодува, че Станишев не е наясно, че площадката е специален обект  и не може да влиза там всеки. Веднага след като е бил информиран за възмущението на Станишев, премиерът е разпоредил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на председателя на ДАНС Константин Казаков да разработят извънредна процедура и да осигурят достъп още днес на журналистите до площадката на АЕЦ "Белене", се посочва в съобщението на пресслужбата на Министерски съвет. Когато заповедта е факт обаче всички вече са в София.

В Европа има не повече от 5 сертифицирани площадки на нивото на Белене. Хубаво е да има референдум. Хората трябва да имат свое обективно мнение. Ще положим всички усилия, за да има най-сетне след 23 години референдум, а това е свързано с цената на тока. Няма никакъв "гьол", има две площадки, подготвени за строеж. Сега има пълна готовност за строителство, каза още днес Станишев.

Лидерът на БСП посочи, че ако не беше решението на правителството, вече можеше да започне реално строителство на централата, след като площадката е подготвена. На въпрос на медиите за съдбата на проекта Станишев заяви, че проектът не е загубен безвъзвратно.

Премиерът пък репликира, че вместо да кара хиляди хора да се подписват за референдум, е бил достатъчен само един подпис - неговият. Ако Станишев беше поставил един-единствен подпис през 2007-2008 г. или до средата
на 2009 г., сега нямаше да измъчва хората, заяви Борисов в прессъобщение относно днешната акция в АЕЦ "Белене".

Румен Овчаров отбеляза, че е имало инструктаж при влизането им в обекта, но са им казали, че няма никакви операции по централата. Докато от НЕК им били заявили, че се провеждат операции, които са опасни и затова не допускат журналистите. По думите пък на Румен Петков опасни са само осите, има и водни змии, заради липсата на хора. И въпреки това има хора, които работят на площадката и гарантират сигурността й.

Преди заседанието на инициативния комитет за референдум за АЕЦ "Белене", Румен Овчаров пожела да разсее една теза, че цената на тока е свързана с ВЕИ, а не с атомната енергия. През 2007 – договорът за стимулиране на ВЕИ е свързан с европейските директиви. Този закон не проработи. Той беше променен през 2008 г. от Народното събрание и пак не проработи. Всички фотоволтаици бяха 20 мВт към 2009 и това беше съвсем естествено, защото цената беше висока. И през 2010 цената падна и Бойко Борисов започна да раздува. Той откри завод на Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова е един от най-големите инвеститори на фотоволтаични панели, заяви Овчаров. И тогава се случи това масово подписване на договори от близки към ГЕРБ, и станаха тези 12 000 мВт. Не е проблемът в зелената енергия. Проблемът е, че НЕК е в неплатежоспособност. Спасява се НЕК, защото тя е във фалит и това е свързано с АЕЦ "Белене", посочи Румен Овчаров.

Миналата година НЕК има загуби от 200 млн., тази година до сега са пак 200 млн. Трябва да плаща и неустойките по Белене. Затова се повишават цените. Вместо нов реактор събират неустойките по Белене, заяви Овчаров.