Участниците в сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобриха днес резолюция, която потвърждава в пълен обем пълномощията на руската делегация. За приемането на документа гласуваха 116 парламентаристи, против - 62, а 15 се въздържаха, съобщи ТАСС.

Документът подчертава, че "Асамблеята решава да ратифицира пълномощията на делегацията на Руската федерация". В същото време документът съдържа точка, призоваваща Русия да изпълни препоръките, включени в резолюции 1990 (2014 г.), 2034 (2015 г.) и 2063 (2015 г.), които по-специално се отнасят до връщането на Крим и прилагането на споразуменията от Минск.

Авторите на текста призовават Москва да освободи украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница, незабавно да изплати всички вноски в бюджета на Съвета на Европа, да си сътрудничи със съвместния екип за разследване на катастрофата на малайзийския самолет, извършвал полет МН17, в Донбас, "да предприеме мерки за предотвратяване на нарушения на правата на ЛГБТ общността, особено в Чеченската република, да разследва престъпления, извършени в миналото", както и да взаимодейства с международната общност при разследване на убийството на опозиционера Борис Немцов.

"Асамблеята очаква предложението й за диалог да бъде взаимно и да доведе до конкретни резултати", се отбелязва в документа.

"Асамблеята приканва своя мониторингов комитет да представи доклад за изпълнението на задълженията на Руската федерация възможно най-скоро, но не по-късно от сесията, която ще се състои през април 2020 г.", се казва в документа.

Към него са предложени 19 поправки, от които само една бе приета. В нея се посочва, че към текста след точка 13.5 "(Асамблеята призовава Русия) да сътрудничи изцяло на международната общност при разследването на убийството на Борис Немцов" се добавя параграф: "в пълно сътрудничество с всички органи за наблюдение на спазването правата на човека, включително да им бъде осигурен пълен и безпрепятствен пряк достъп до всички места, в които Русия осъществява оперативна дейност".

След гласуването на резолюцията украинската делегация напусна сесията на ПАСЕ.

Въпросът за по-нататъшното членство на Украйна в ПАСЕ ще бъде решен от новия състав на украинския парламент, каза ръководителят на делегацията Володимир Ариев.

На 21 юли в Украйна предстоят предсрочни парламентарни избори.

"Това е последният ми ден в ПАСЕ. Следващата Върховна рада ще реши дали ще участва в работата на дискредитираната организация", написа Ариев във Фейсбук.

Заедно с Украйна сесията напуснаха делегациите на Естония, Латвия, Литва, Грузия и част от делегатите на Полша, заяви Олексий Гончаренко, представител на украинската делегация.

Самите делегации на тези страни не са направили за момента никакви изявления.