Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува тази нощ текст, с който дава възможност Русия да възстанови участието си в работата й след пет години институционална криза с Москва, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

След четиричасови разгорещени дебати 118 депутати от страните членки на Съвета на Европа в крайна сметка се съгласиха, въпреки възраженията на Украйна, Русия да може още утре да изпрати делегация, за да участва в сряда в избора на нов генерален секретар на европейската организация за защита на човешките права.

62 депутати гласуваха против текста, а 10 се въздържаха, добавя АФП.

Според ТАСС в правилата за работата на ПАСЕ ще бъде добавено, че "правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията". Освен това асамблеята реши "да покани парламентите на страните членки на Съвета на Европа, които сега не са представени в нея - Русия и Босна и Херцеговина, да изпратят за разглеждане заявки за участие в юнската сесия", добавя ТАСС.

Украйна и подкрепящите я балтийски държави и Великобритания да са на мнение, че връщането на Русия в ПАСЕ ще е първи пробив в санкциите на Запада, наложени на Москва заради анексията на Крим, добавя АФП.

Защо бе извадена Русия

ПАСЕ е един от органите на Съвета на Европа, в който заседават делегации от парламентаристи от 47-те страни членки. Асамблеята не взима законово обвързващи решения, но отправя препоръки или иска отчетност от правителствата за зачитането на човешките права и демокрацията.

От 2014 г. в ПАСЕ бе сцена на конфликт между Русия и Украйна, отбелязва АФП. За да бъде санкционирана анексията на Крим, руската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото на гласуване. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 г. спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа. Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за човешките права.

Как реагира Москва: Приветства, но предпазливо

Москва приветства резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която връща правата на руската делегация. Това съобщи на пресконференция във вторник руският външен министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

"Резолюцията беше приета. Смятаме, че това е много, много положителна стъпка. Важно е, че делегациите, които гласуваха за тази резолюция и съставляват мнозинството, ясно заявиха, че правата, които се връщат на Руската федерация, не могат да бъдат оспорвани", заяви Лавров, като посочи, че опитите за подкопаване на този процес продължават и "ще продължат днес и утре".

"Ще преценим как ще се сложи край на това положение, според резултатите от сесията на ПАСЕ... До края й ще можем да направим окончателно заключение", допълни Лавров.

Москва ще изплати дължимите вноски към Съвета на Европа, когато възникне окончателна яснота около ситуацията с възстановяването на правата на руската делегация към ПАСЕ, отбеляза Лавров.

Как реагира Киев: Гневно и с напускане

Украйна ще преустанови участието си в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи днес ръководителят на украинската делегация, цитиран от Франс прес.

Това се прави в знак на протест срещу решението да се разреши на руската делегация отново да участва в работата на асамблеята, става ясно от публикация във "Фейсбук" на Володимир Ариев.

"Решението на украинската делегация е да спре за участва в работата на ПАСЕ, освен по въпросите, свързани с преустановяването на правата на руската делегация", написа Ариев.

Делегацията ще поиска също така въпросът да бъде разгледан спешно от украинския парламент, а президентът и министърът на външните работи "да формулират ясна позиция" за бъдещото участие на Киев в структурите на Съвета на Европа, добави Ариев.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази разочарование от "решението на ПАСЕ да утвърди без ограничения пълномощията на делегацията на Руската федерация", предаде ТАСС. "Миналата седмица лично обсъдих този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя г-н Макрон и г-жа Меркел, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само след като Русия изпълни принципните изисквания на асамблеята. Жалко, че нашите европейски партньори не ни послушаха и постъпиха иначе", заяви той във "Фейсбук".

След девет часа ожесточени дебати и гласуване на редица поправки, парламентаристите от държавите членки на Съвета на Европа решиха да дадат на Русия възможност да участва отново в работата на ПАСЕ.