В съответствие с американското законодателство президентът уведоми за решението си лидерите на Конгреса.

В писмо, изпратено до ръководствата на Сената и Камарата на представителите се посочва, че президентът удължава с още една година режима на извънредно положение в отношенията с Иран, установен преди 20 години - през март 1995 година, съобщи ТАСС, като се позовава на пресслужбата на Белия дом. 

Указът, подписан от тогавашния 42-и президент на САЩ Бил Клинтън предвиждаше въвеждането на редица санкции срещу Иран, които оттогава редовно се продължават и допълват с други директиви.

Едностранните американски санкции бяха допълнени от международни, включително от приетите по решение на Съвета за сигурност на ООН санкции за нарушаването от Техеран на задълженията си в областта на неразпространението на ядрените оръжия.

Понастоящем въпросът за постепенното им вдигане се обсъжда на преговорите на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия с Иран. Преговорите имат за цел постигане на всеобхватно споразумение по иранската ядрена програма.

В посланието на Обама към лидерите на Конгреса се отбелязва, че в резултат от тези преговори Ислямската република "за първи път през последното десетилетие се е съгласила да не развива и да съкращава ключови елементи от ядрената си програма".

Въпреки това "определени действия и политиката на иранското правителство продължават да представляват необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ", изтъква президентът, аргументирайки решението си за удължаване на санкциите.

Междувременно във Вашингтон държавният секретар Джон Кери и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подчертаха и важността на преговорите по иранската ядрена програма.

"Ясно е какво искаме да видим в края на тези преговори. Ние искаме да видим, че е невъзможно за Иран да се сдобие с атомна бомба", заяви Щайнмайер.

Той поясни, че в хода на преговорите е постигнат успех, но допълни, че не всички препятствия са преодолени.

Джон Кери пък припомни, че Иран ще трябва да направи фундаментален избор, за да докаже на света, че не е тръгнал по пътя на разработването на ядрено оръжие и за да може светът да е сигурен относно иранските действия.