"Денят на независимостта трябва да ни припомня, че сме независими, трябва да гледаме интересите на България, а и да не забравяме, че целите се постигат, като сме обединени", каза Симеон Сакскобургготски във Велико Търново.

Внукът на цар Фердинанд, обявил Независимостта на България във Велико Търново на 22 септември 1908 година, коментира, че е важно да помним, че сме независима нация и да сме обединени. Бившият премиер участва в дискусия за юридическата легитимация на Велико Търново като историческа и духовна столица на България заедно с конституционалиисти, историци, общественици.

"Независимостта беше блян за една нация. Мисля, че това е нещо, което е важно за всички нас. Радвам се, че честваме такъв празник, защото много пъти има и черни легенди около цар Фердинанд I. С годините може да оцени с какво е допринесъл той с модернизацията на държавата, а не с национални катастрофи, както някои казват", добави Сакскобургготски.

"Ние сме в Европейския съюз и трябва да се съобразяваме с правилата на този интересен и солиден клуб, но същевременно да преследваме интересите на България в този контекст", каза още Сакскобургготски, съобщава БТА.

Попитан дали Велико Търново, като историческа и духовна столица на България трябва да бъде по-различен в правно отношение от другите градове, той отговори, че това е въпрос на полемика, но решението трябва да бъде практично и целесъобразно.

Снимка: БТА

Той изрази очакване за редовно правителство след вота на 2 октомври.

"Надявам се да имаме редовно правителство, със солидно мнозинство", каза Сакскобургготски. 

"Но аз не давам оценки и още по-малко критикувам. Всеки е длъжен да изпълни мисията си и отговорността, с която е натоварен", допълни той.

Помолен да коментира геополитическата обстановка, той посочи, че е жалко, че в XXI век, и то в Европа, има такъв момент. 

В рамките на кръглата маса историците проф. Пламен Павлов, проф. Петко Петков и проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет очертаха ролята на старата българска столица във всички исторически периоди от развитието на България.

Всички гледни точки ще бъдат събрани и анализирани от Сдружението "Велико Търново - историческа и духовна столица на България", по чиято инициатива се осъществява срещата, посочи заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, който е член на сдружението. Кметът на Велико Търново Даниел Панов изрази надежда по-скоро статутът на Велико Търново да се изпълни с конкретно съдържание и с ангажимент от страна на държавните институции.

Снимка: БТА