Симеон Сакскобургготски ще присъства на траурната церемония за погребението на британската кралица Елизабет II на 19 септември, съобщиха пред Dir.bg от секретариата на последния български цар и министър-председател от 2001 до 2005 г.

Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, където са короновани всички британски монарси. Елизабет II ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща си, крал Джордж VI, на територията на замъка Уиндзор.

Кралица Елизабет Втора е пета братовчедка на децата на Симеон Сакскобургготски. Макар да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада "чичо". Кръвната връзка между семействата датира още отпреди 5 поколения. Нещо повече - княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд, е била и близка приятелка на британската кралица Виктория, за което свидетелстват запазените и до днес писма между двете.

Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и децата й нееднократно са присъствали на тържества и събития, организирани от Кралското семейство на Великобритания. Те бяха сред коронованите гости на тържествата по повод 60 г. от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона на 04.05.2011 г.  Бяха поканени на официален обяд, даван от Кралицата в двореца Уиндзор. Обядът с коронованите особи тогава бе едно от множеството събития през годината, с които се отбелязваше Диамантения Юбилей на Елизабет II.

На обяда в "Сент Джордж Хол" Симеон Сакскобургготски беше на масата с Херцогинята на Глостер, съпруга на Херцога на Глостер, братовчед на Кралицата, Принцеса Александра Огилви, внучка на Крал Георги V, принц Ханрик, съпруг на Датската кралица.

В Бъкингамския Дворец, Симеон Сакскобургготски присъства на вечерята, давана от Принц Чарлз и Камила, Херцогиня на Корнуол. Заедно с Маргарита той беше и на Военния парад, който бе организиран отново в чест на Диамантения Юбилей на Елизабет II.

Двамата присъстваха и на сватбата на херцог Уилям и Кейт през 2011 г.

Тогава в личното си поздравление към новото семейство Н.В. Цар Симеон ІІ пожела на младоженците Негово Кралско Височество Принц Уилям и съпругата му Катрин да отпразнуват и златна сватба.

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита бяха сред най-тесния кръг гости на вечерния прием, даден и от Принц Чарлз в чест на сватбата на сина му Уилям и Кейт Мидълтън в Уестминстърското абатство. Двамата се врекоха пред 1900 гости, поканени на ритуала. Венчавката бе извършена от архиепископа на Кентърбъри - духовен глава на Англиканската църква.

На 14 ноември 2008 г. двамата бяха сред официалните гости по повод 60-годишния юбилей на престолонаследника на британската корона принц Чарлз. Тържествата се състояха в Лондон. Присъстваха кралските двойки и членове на монархическите семейства от цяла Европа и арабския свят.

Симеон подари тогава на рожденика икона на Св. Георги, изографисана от българския художник Станимир Желев. На съпругата на юбиляра - Камила Паркър Боулс, бяха поднесени копринени шалове с традиционна бродерия, както и автентични плетени покривки. Симеон и Маргарита присъстваха на официалната вечеря на рожденика, дадена в тесен кръг, на благотворителния концерт в негова чест, както и на партито с политическия и културен елит на Великобритания.

От секретариата на Симеон Сакскобургготски припомниха още от срещите с британската кралска фамилия:

Снимка: Кинг Симеон

През март 2003 г. принц Чарлз посети България и гостува на Царя в кабинета му в Министерския съвет.

На 14.11.2018 г. - Цар Симеон и Царица Маргарита бяха на тридневно посещение в Лондон по покана на принц Чарлз, който на 14 ноември 2018 година навърши 70 години.

В рамките на визитата Техни Величества присъстваха на официалната вечеря, която Нейно Величество Кралица Елизабет II даде в Бъкингамския дворец за рождения ден на сина си.

На вечерята присъства Британско Кралско семейство, заедно с около 350 гости, сред които приятели на Принца и кралски особи от цял свят.

Съгласно правилата на английския протокол, Царят беше на масата на Принц Чарлз, вдясно от Кралица Елизабет.

След кончината на Крал Михай Румънски, Цар Симеон ІІ по старшинство на възкачване на престола, е най-дълго служилият монарх.

На 10.04.2022 г. княз Кирил Преславски присъства на службата в памет на принц Филип. 

Съпругът на Кралица Елизабет II почина на 9 април 2021 г. Поради наложените противоепидемични мерки, на погребението му присъстваха само членовете на кралското семейство. По повод 1 г. от кончината му Кралица Елизабет II организира служба в Уестминстърското абатство в памет на нейния покоен съпруг.

Техни Величества не успяха да присъстват и българското царско семейство беше представено от Княз Кирил Преславски, който от дълги години живее и работи в Лондон.

Катедралният храм е мястото, в което през 1947 г. Кралицата сключва брак с принц Филип, а 6 години по-късно е коронована като следващия монарх на Великобритания след смъртта на своя баща.

На службата присъстваха членовете на кралското семейство, представители на кралските семейства на Белгия, Нидерландия, Испания, Монако, Люксембург, Румъния, Йордания, Бахрейн, както и представители на политическия елит във Великобритания.

На 29.04.2011 царското семейство присъства на приема на лейди Елизабет Шакърли в Лондон,  организиран по специалната поръка на Н.В. Кралица Елизабет ІІ за чуждестранните гости на сватбата на Негово Кралско Височество Принц Уилям и г-ца Катрин Мидълтън.

На масата по време на официалната вечеря Българското царско семейство бе в компанията на Н.В. Кралица Елизабет ІІ, Кралицата на Испания София, съпругата на Краля на Мароко - Принцеса Лала Салма, Кралицата на Норвегия Соня, холанският Престолонаследник Вилем-Александър, както и Принц Карим ал Хюсеини - Ага Хан, една от дъщерите на Краля на Тайланд - принцеса Маха Чакри Сириндхорн, и Кралят на Тонга Джордж.

Приемът, на който бяха поканени 160 гости, се състоя на 28 април в хотел "Мандарин" - една от забележителностите на Лондон.

Лейди Елизабет Шакърли е братовчедка на Н.В. Кралица Елизабет ІІ, дъщеря е на Виконт Томас Ансън и датската принцеса Анна.