Преди това Донецкият градски съд, в южната Ростовска област, където бяха възобновени слушанията по делото срещу Савченко по обвинения в съучастие в убийството на двама руски журналисти край Луганск, отхвърли искането на нейните адвокати за отмяна на ареста й, предаде БТА.

Предварителните слушания започнаха на 30 юли. Защитата поиска да бъде изменена подсъдността на разглеждане на делото и то да бъде преместено в   Москва. На 21 август Ростовският областен съд не одобри искането и остави делото да се гледа в Донецк.

Според следствието Савченко, в качеството си на офицер от украинските въоръжени сили, е действала на 17 юни 2014 г. като коректировчик на огъня в зоната на конфликта в Източна Украйна и е дала координатите за минометен обстрел, при който са загинали журналистите. Тя не се признава за виновна.

Според Москва, Савченко е била задържана в началото на юли 2014 г. на руска територия. Тя обаче обвинява сепаратистите, че са я пленили и предали на руските власти.

Украинският военен пилот Надежда Савченко, която е в руски затвор от лятото  на 2014 г. и повече от два месеца беше в гладна стачка, може да умре, ако не бъде освободена. Такава тревога изрази шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини в началото на март.

ЕС трябва да наложи санкции на руските чиновници, които са замесени в неотдавнашните присъди в Русия срещу украински пилот, режисьор и екоактивист, както и срещу служител на естонското контраразузнаване, заяви наскоро Европейският парламент.