ЕС трябва да наложи санкции на руските чиновници, които са замесени в неотдавнашните присъди в Русия срещу украински пилот, режисьор и екоактивист, както и срещу служител на естонското контраразузнаване, заяви Европейският парламент, цитиран от Франс прес и БТА.

28-те правителства на ЕС трябва да се договорят за лишаване от визи и замразяване на авоари на замесените руски държавни лица, препоръчват евродепутатите в резолюция, приета в Страсбург с 378 на 11 гласа и 138 въздържали се.

Русия трябва "незабавно да освободи Естон Кохвер, служител на естонското контраразузнаване, който през август бе осъден на 15 години затвор за шпионаж. Той не е получил справедлив процес", смятат европейските парламентаристи.

Те отправят същия призив в подкрепа на украинците Олег Сенцов и Александър Колченко, кинорежисьор и природозащитник, осъдени през август съответно на 20 и 10 години затвор за тероризъм и които според ЕП са били изтезавани в затвора.

Европейските депутати също призовават за "незабавното освобождаване на всички незаконно задържани украински граждани", сред които е украинският пилот на хеликоптер Надежда Савченко, която ще бъде съдена в Русия за убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна.

Според Москва Савченко е била задържана в началото на юли 2014 г. на руска територия. Тя обаче обвинява сепаратистите, че са я пленили и предали на руските власти. Оттогава тя е в затвор в Москва.

В Русия "правото и правосъдието се използват като политически инструменти", заявяват евродепутатите. Те отбелязват, че Сенцов и Колченко са се противопоставили на незаконното анексиране на Крим от Русия.

Европейските депутати изразяват сериозното си безпокойство от влошаването на положението с човешките права в Русия и осъждат репресиите срещу дисиденти и срещу независими неправителствени организации чрез закона за чуждестранните агенти.

В резолюцията си ЕП призовава Съвета на ЕС и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността да представят по-ясна политическа стратегия по отношение на Русия, предаде ТАСС.