Руското посолство в Северна Македония публикува в Twitter коментар, в който България е обвинена, че е нападнала Македония през април 1941 г.

"Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!", гласи антибългарската публикация, завършваща с хаштаг #СмртНаФашизмот.

Българският евродепутат Андрей Ковачев веднага отвърна на нападките срещу страната ни, които определи като "пореден опит за изостряне на напрежението между Скопие и София".

"Още един пример за "изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти" политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!", написа той в профила си във Facebook.

"Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече", отбелязва Андрей Ковачев.

Под туита на руското посолство в Северна Македония има множество коментари, някои от които призовават външния министър в оставка Екатерина Захариева да направи коментар.

Отношенията между Скопие и София рязко се изостриха през ноември 2020 г., когато България блокира започването на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Посочената причина беше, че тя нарушава договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Исторически комисии от двете страни водят преговори от години, но в последно време те са в застой.