Това заяви президентът на федерацията Дмитрий Медведев в годишното си послание до Федералното събрание (двукамарния парламент на страната), предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.
"Това ще е първият в нашата история опит за модернизация, базиран върху демократичните ценности и институции", подчерта руският лидер.
"Престижът на Отечеството и националното благосъстояние не може до безкрай да се определят от минали постижения. Защото производствените комплекси за добив на петрол и газ, които осигуряват лъвския дял от бюджетните приходи, ядрените оръжия, които гарантират сигурността ни, индустриалната и комуналната инфраструктура - повечето от всичко това е създадено още от съветските специалисти", добави той. 
Всичко това, според него, "все още ни държи над водата, както е приказката, но стремително остарява, остарява и морално, и физически".
Държавният глава е убеден, че е "необходимо и възможно Русия да придобие статута на световна сила", което да стане "на принципно нова основа".
"Дошло е времето ние, тоест днешните поколения от руския народ, да си кажем думата, да издигнем Русия на ново, по-високо стъпало от развитието на цивилизацията", заяви президентът на федерацията.
Той припомни, че през миналия век "с цената на неимоверни усилия" Русия - "една аграрна, фактически неграмотна страна, бе превърната в една от най-влиятелните за времето си индустриални държави, лидер в създаването на редица челни технологии от онова време - космически, ракетни, ядрени". 
 "Вместо изостаналата икономика ще създадем нова икономика въз основа на уникални знания, нови идеи и технологии, полезни за хората", обеща Медведев.
Той обеща още държавна подкрепа само на тези силни компании от реалния сектор на икономиката, които имат ефективен и ясен бизнес план. "Неефективните предприятия трябва да извървят процедурата за финансово оздравяване или да напуснат пазара - подчерта руският президент. - Няма да продължи вечно тяхната защита с издигане на високи търговски бариери. Развитието на производството е факт само там, където има реална конкуренция", отбеляза Дмитрий Медведев.
В речта си Медведев засегна и много други теми. Той предложи да се помисли дали е целесъобразно да се запази преминаването от зимно към лятно часово време и дали да се намали броят на часовите пояси в Русия, които сега са единадесет, за да се повиши ефективността на управлението на страната. Русия трябва да облекчи визовите ограничения за чужденци, посочи държавният глава, цитиран от Ройтерс. Трябва да опростим правилата, за да привличаме нужните ни чуждестранни специалисти. Визи трябва да се издават бързо и за дълги периоди, каза той. Медведев обеща да се бори с международния тероризъм в Северен Кавказ, но разкритикува безпрецедентното, както каза, равнище на корупцията в района. Всички корумпирани служители трябва да бъдат пращани в затвора. Тази мярка сама по себе си няма да изкорени корупцията, но трябва да се прилага, заяви той.
В почти двучасовата си реч Медведев постави амбициозни задачи за превъоръжаване на руската армия. През следващата година трябва да снабдим въоръжените си сили с над 30 балистични ракети с наземно и морско базиране, с пет ракетни комплекса "Искандер", около 300 единици съвременна бронирана техника, 30 хеликоптера, 28 бойни самолета, 3 атомни подводници, един боен кораб клас "Корвет" и 11 космически спътника, изброи президентът.