Президентът Румен Радев и кабинетът "Донев 2" излязоха с позиция по повод санкционирате българи от САЩ и Великобритания, в която призоваха за спешно приемане на антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство.

Държавният глава високо цени подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани, се казва в позицията на президента, цитирана от прессекретариата на президента.

Радев призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство.

В този дух е и позицията на втория служебен кабинет на Гълъб Донев.

"Служебното правителство държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България и отчита готовността за подкрепа в тази посока от партньорските държави САЩ и Великобритания", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Оповестената нова информация по глобалния закон "Магнитски" и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на съдебната власт, се посочва в съобщението.

Както предходното служебно правителство, така и настоящото е сериозно ангажирано с темата за съдебната реформа и борбата с корупцията в България и работата в тази посока ще продължи, съобразно правомощията, с които разполага изпълнителната власт.

Служебният кабинет ще внесе отново в Народното събрание законопроектите, свързани с реформата в съдебната система, които не бяха приети от 48-ото Народно събрание.

По-рано Министерството на финансите на САЩ публикува на уебсайта си актуализиран списък със санкционирани лица по силата на закона "Магнитски".

Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България - Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов - за тяхното широко участие в корупционна дейност в България. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София.

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи - Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

"САЩ и Великобритания наложиха координирани санкции срещу бивши длъжностни и юридически лица от България за "злоупотреба с държавни средства за собствени облаги", предаде Ройтерс, като отбелязва, че според Transparency International страната ни е една от най-корумпираните в Европа, а "балканската страна е изправена пред множество критики за неуспеха й" да се справи с проблема.