След визитата на руския министър-председател Дмитрий Медведев у нас неяснотите преобладават. Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV Георги Ганев от "Демократична България".

Енергийните проекти бяха основна тема на разговорите между българския премиер и руския му колега. От своя страна Медведев поиска гаранции от Европейската комисия за реализирането на проекта "Турски поток" през България.

Според Румен Петков от АБВ не сме били готови за визитата на руския премиер. Той коментира, че не сме убедили руския премиер за енергийните проекти, след като е станало ясно, че има очаквания от негова страна да се заяви по-ясна и категорична позиция от страна на ЕК за газопреносната мрежа.

Днес стана ясно и че "Газпром" няма да участва в проекта за хъб "Балкан", тъй като всичките ни ресурси са дългосрочно договорени, обяви шефът на руския газов монополист Алексей Милер.

Досега Русия се считаше за основен доставчик на газ за хъба "Балкан". Очакванията бяха, че през Черно море ще бъдат получени количества, които после да се разпределят към Европа.

Петков заяви, че трябва да има задължителната диверсификация, но с гаранция, че купуваме най-евтиния газ.

"Важно е да видим и провалите в енергетиката - пропуснахме да построим "Северен поток", построи го Турция, в резултат на което загубихме милиарди от преносни такси, загубихме и "Южен поток", коментира Петков.

Ганев пък заяви, че архиприоритетът е да се диверсифицира доставката от различни източници и тогава може да има хъб. Според него само така България ще купува и на по-ниска цена.

По време на срещите между Медведев и българския премиер стана ясно и че проектът "Белене" има бъдеще и е възможно да се реализира с руска помощ.

Ганев и Петков коментираха проекта за електроцентрала, но с различни позиции. Според представителя на "Демократична България" трябва да се направи нова оценка на въздействието. Петков контрира и предложи, че по-добре е да се замислим за изграждане на АЕЦ "Белене" с държавни пари. Според него стрес тестовете след "Фукушима" са били положителни и България трябва да отстоява интереса си пред ЕК.

Освен енергийните проекти по време на визитата си руският премиер Дмитрий Медведев призова и за облекчаване на визовия режим.