Руската компания "Газпром Експорт" е готова да резервира 90% от капацитета на "Турски поток" през България, стана ясно след днешното заседание на КЕВР, в което "Булгартрансгаз" поиска одобрение на проекта, предаде БНТ.

Представител на компанията пристигна в България, за да се включи в общественото обсъждане на параметрите по транзита на газ от Турция през нашата страна.

Освен "Газпром Експорт" може да има и други участници в търга, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), проведено по повод третата и ангажираща фаза от процедурата. "Търгът е публичен, по всички правила на европейското законодателство, така че може би ще има и други участници", заяви Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов добави, че в първите две фази от тази процедура, е имало официално заявен интерес не само от "Газпром Експорт". "Пет са участниците в първите две необвързващи фази", разясни Владимир Малинов. Той обаче не пожела да отговори кои са другите четири, защото в заявленията им е поискано тази информация да бъде конфиденциална. По думите му има и фирми, които не са от Русия.

"Булгартрансгаз" дори поиска от КЕВР да увеличи капацитета за пренос на синьо гориво през България заради бъдещото трасе на "Турски поток'' през страната ни.

На 21 декември с решение на КЕВР ще започне провеждането на третата и ангажираща фаза от процедурата Оpen season за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД, подчерта министър Петкова. Тя добави, че още същия ден дружеството ще може да обяви т. нар. трета фаза на пазарния тест. Освен това тогава ще бъде дадено и началото на обществената поръчка за избор на изпълнител. Стойността й ще бъде приблизително 2,2 млрд. лева, изтъкна енергийният министър. Но тя ще бъде под условие, че ще бъде резервиран капацитет, който ще даде възможност да се възстанови напълно инвестицията със съответната норма на възвръщаемост, изтъкна министър Петкова.

Министърът на енергетиката коментира, че не се нарушава европейското законодателство, тъй като проектът е одобрен от Брюксел, дори и ако по-големи обеми от тръбата бъдат резервирани само от един търговец.

Никой не си прави илюзията, че могат да бъдат заобиколени, нарушени или неспазени европейските правила. Стари грешки от предишни проекти не бива да бъдат повтаряне, категорична е Петкова.

Представителят на "Газпром" - Дмитрий Грачов, началник-отдел "Логистика" на "Газпром Експорт", поиска по-ниски такси и облекчен режим при решаване на бъдещи търговски спорове. Той предложи споровете по бъдещите договори за транзит да се разглеждат в София или в Москва.

Във връзка с глобата, която ЕК наложи на БЕХ, Теменужка Петкова заяви, че "Булгартрансгаз" няма да бъде изваден от БЕХ, нито ще се продават дялове от него. Тъй като инфраструктурата, която притежава нашият газов оператор, е част от стратегическата инфраструктура на България, пряко свързана с националната ни сигурност, ние не можем да си позволим други действия и стъпки в тази посока, които да поставят под риск нашата енергийна сигурност, коментира тя.

Това е една чисто корпоративна грешка на газовия оператор, замазана във времето и сега някой трябва да понесе санкции за това. Няма начин да не платим още глоби, защото "Овергаз" ще предяви допълнителен иск за щети. Това е само глоба за злоупотреба с монополните права, отбеляза по този повод енергийният експерт Иван Хиновски по БНТ.