"Турски поток" ще мине през България само след гаранции от ЕК. Това каза пред журналисти руският премиер Дмитрий Медведев след срещата на четири очи с премиера Бойко Борисов. Изявлението завърши с думите: "Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ - с нашите български приятели трябва да работим точно затова!".

"Надявам се набелязахме планове за бъдещето и потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват по всички насоки", започна руският премиер Медведев. "Не с всички страни от ЕС имаме такива комисии, а това поражда съмнения, че не всеки казва всичко на всеки друг. Ние искаме да повдигнем търговското и хуманитарното сътрудничество - търговският ни оборот преди кризата беше около 5 милиарда долара, а сега е около 3 милиарда долара - очевидно това са загубени работни места, което не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума не само за сложни отношения, а това, че за съжаление, търговско-икономическите ни връзки са в доста сложно отношение. Русия остава един от основните търговски партньори на България", заяви Медведев.

Той добави, че широкият кръг от възможности позволява връщане до нивото преди кризата от 2011 г.

"Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Там имахме проблеми - по "Турски поток", но трябва да отчитаме опита, който получихме през последните години, имам предвид ситуацията с "Южен поток". По-нататък ще можем да говорим, след като ни бъде дадена гаранция. Когато Европейската комисия ни даде надеждна гаранция за този проект, тогава няма да има никакви прегради", каза руският премиер.

 

Той обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера. "Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 180 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България", каза Медведев, като уточни, че на нашето Черноморие е сред 5-те най-привлекателни дестинации за руските туристи.